Inanna – Skymningens drottning

Min fader gav mig himlarna
och han gav mig jorden.
Jag är Inanna!
Vilken gud kan jämföras med mig?

Som jag nämnde tidigare så har jag läst den senaste svenska översättningen av de sumeriska texterna om gudinnan Inanna av Lennart Warring och Tania Kantola. Högkulturen i Sumer (nuvarande Irak) blomstrade mellan ca 4000 till 2000 fvt och den sumeriska litteraturen är mänsklighetens äldsta skrivna litteratur. Inanna var främst krigets och kärlekens gudinna, men hon hade en mångsidig personlighet och nöjde sig sällan med den roll som hon blivit tilldelad. I berättelsen ”Inanna och Enki” beger hon sig hem till visdomens gud Enki och super honom under bordet för att få honom att ge henne flera gudomliga krafter och kunskaper. Girig efter ny makt och ny kunskap begav hon sig en gång även ner till Underjorden.

Från det stora Ovan öppnade hon sina sinnen
för det stora Nedan.
Från det stora Ovan lade gudinnan sitt öra
mot det stora Nedan.
Från det stora Ovan fäste Inanna sin blick
på det stora Nedan.
Vår härskarinna övergav himlen,
hon övergav jorden och steg ned i Underjorden.

Den myten är, som ni nog förstår, en av mina favoriter. Av alla berättelser om nedstigningar till Underjorden som resulterar i en allmän cykel av upp- och nedstigningar som följer årstidernas gång, är detta den äldsta. Inanna var dessutom den första gudomen (som vi känner till) som dog och sedan återuppstod (efter tre dagar). Jag förstår inte varför mesopotamisk mytologi inte är mer känd och populär. Jag har funderat på om det kan bero på att vi inte har lika mycket bilder bevarade från den kulturen (eller har vi det?) jämfört med exempelvis den egyptiska och den grekiska. På det stora hela vet man väl inte heller lika mycket om hur det sumeriska samhället såg ut. Hur som helst, jag kan verkligen rekommendera den här boken till folk som är intresserade av sagor och myter.

 • http://amanda.duregard.se Amanda

  Verkar ascool. Blir sugen på att läsa mer. Verserna du återger är häftiga, och jag visste faktiskt inte att det var så poppis att återuppstå på tredje dagen. Grattis i efterskott förresten! Jag äter tårta till bl.a. din ära ikväll. 🙂

  • Li Österberg

   Inanna är ascool. En annan häftig sak är att världens äldsta kända författare var en mesopotamisk prästinna, Enheduanna, som skrev hymner till Inanna och även redigerade och sammanställde andra hymner som var gamla redan på hennes tid. I slutet av texten skrev hon: ”Sammanställaren av tavlorna var Enheduanna. Min kung, något har skapats som ingen har skapat förut”.

   Tårta! Gott! 😀