Klotter nu och då

I tisdags var jag i Stockholm och sålde Agnosis på en liten fanzinmarknad som var en del av Serietekets jubileumsfirande. Eftersom jag tyvärr inte hade något nytt nummer sedan SPX räknade jag med att just inte sälja nånting, men det gick faktiskt rätt hyggligt. Dagen efter var jag dock fruktansvärt trött, eftersom jag i vanlig ordning skulle upp till praktiken klockan sju på morgonen, och satt mest i soffan och glodde när jag kom hem igen. Joacim föreslog att jag kunde göra en klotterserie för att öva mig i att teckna mer slarvigt och opretentiöst, vilket resulterade i följande teckning (som jag givetvis inte kunde låta bli att tuscha och färglägga lite grand):

Det här hände egentligen i somras. Om man själv inte gjort just nånting som kan fungera som underlag till en serie, så går det alltid att använda familjen. Deras förmåga att kläcka ur sig tokigheter upphör aldrig att överraska mig. Apropå klotter av familjen så hittade jag även lite sådana teckningar från min tonårstid, förmodligen gjorda när jag var mellan fjorton och sexton år gammal.

En vanlig dag i vårat finrum. Syster Maya klinkar på pianot, vilket tvingar broder Mikael att höja volymen på tv’n, medan syster Linnea rivit ner högen med nytvättade kläder från bordet och syster Tina och broder Jonas klättrar omkring i soffan så tavlorna ramlar ner från väggarna. Man kan föreställa sig att det är alldeles innan som min mor eller styvfar stegar in i rummet och vrålar ”VA I HELVETE HAR NI FÖR ER?!”

Och här dyker jag själv upp vid mitt skrivbord med en stor rymdaffisch i bakgrunden (jag minns dock inte om jag verkligen hade en sån eller om jag bara väldigt gärna ville ha en), medan två systrar leker med käpphästar och en bror spelar tv-spel alldeles intill. Varför syster Kim har ett blodigt svärd i ena handen har dock fallit i glömska. Kanske stod jag inte ut med all realism längre. Mitt tecknande gick ju annars ut på att fly undan verkligheten.

 • Stefan Petrini

  Det där med ”sparbössa” har de fått från den här sketchen med Lars Ekborg:
  http://youtu.be/-3KAXWjZ-q8

  • Li Österberg

   Aha! Vet inte om jag borde vara lättad eller besviken över att de inte hittade på det själva…

 • Henrik

  Du skall vara stolt över ditt gamla klotter!
  Nästan på teknisk nivå att kunna teckna Bamse på den tiden!
  Imponerande för en ca 15 åring!
  Har börjat läsa, Med andra ögon.
  Älskar den, men tycker de historiska kapitlen skiljer sig i stil från dina tidigare verk.
  Du är annars en mästare på att visa känslor med ett par streck, ta det inte fel!
  Känns dumt att klaga men vill ge feedback.
  Har nog läst det mesta du och Patrik har gjort tidigare. Väldigt fängslande!
  Det jag tyckte bäst om var hur du lyckades återge en familjs början i Sydamerika
  till Norrland och tjejernas och de andras utveckling.
  Din stil har mkt Love and Rockets över sig!

  Vill se dig teckna Årstafruns (Märta Helena Reenstierna) liv!
  Tillräckligt för ett par böcker.

  Hoppas att du mår väl och allt går din väg!

  Henrik Norén
  Drömde om att bli Arkeolog från 4års ålder men blev Konstruktör istället.
  Suck!!!!!

  • Li Österberg

   Tack för din fina kommentar och ursäkta att jag dröjt lite med att svara.

   Roligt att du gillar Med andra ögon! Det kan nog stämma att de historiska berättelserna skiljer sig lite i stil. Jag brukar känna mig friare att ta ut svängarna lite mer när det inte är en vardagsrealistisk berättelse. Roligt att du gillar det som jag tecknat ihop med Patrik också. Jo, jag var väldigt inspirerad av Jaime Hernandez när vi började göra de serierna.

   En serie om Årstafrun hade varit intressant. Det finns väldigt mycket inom historia, mytologi och folktro som jag skulle vilja teckna, men det är den grekiska mytologin som tar upp det mesta av min tid just nu.

   Tack så mycket!