En liten bild

Jag är förkyld. Igen. Så går det när man vistas ute bland folk (men den där stockholmsresan var ändå fett värt det). Innan jag försjönk i en orgie av snytande och tedrickande hann jag i alla fall göra den här lilla teckningen. Fabulösa transvestit-Dionysos dansar tillsammans med två döda under Anthesteria, en högtid som firades i tre dagar varje år under vårmånaden Anthesterion. Högtiden var främst tillägnad Dionysos (och innehöll därför en hel del blommor och vindrickande), men det ansågs även att portarna till Dödsriket stod öppna och att de döda därför kunde röra sig bland de levande under den tid som Anthesterierna varade (eller om det bara var under den sista dagen, jag minns inte riktigt).

Dionysos kläder är snarare indiska än grekiska, men enligt myterna hade han varit till Indien så det är helt i sin ordning.

  • http://www.blogger.com/profile/05846172370287547210 Tiefschwarz

    Vad spännande! Det är just såna här saker som fascinerar mig i grekisk mytologi och religion. Anthesteria har jag aldrig hört talas om, finns alltid mer att upptäcka verkar det som…Ser att du håller på att lära dig grekiska, det är en gammal dröm för mig också. Läser du på egen hand el någon kurs?Tackar för en fin blogg :-)/d.

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Ja, man lär sig mer hela tiden. Just som man trodde att man visste allt om grekisk mytologi, så dyker det upp nåt nytt som man aldrig hört om innan.Jag har börjat läsa lite på egen hand och tagit hjälp av små kurser som ligger ute på Youtube, men det hade nog varit bättre att gå en ordentlig kurs. Som det är nu har jag en tendens att ofta prioritera andra saker.Tack! Roligt att du gillar bloggen. 🙂