Intressen och bristen därav

Lite rentuschat klotter som jag gjorde under jul och nyår (klicka på den så blir den större). Som ni vet har jag mina små specialintressen, men politik har tyvärr aldrig varit ett av dem (med undantag för feminism som jag läst en del om, eftersom det här med kulturella föreställningar om kön och hur det tar sig uttryck i samhället och ens eget huvud onekligen är väldigt intressant. Min aversion mot politik var dock så stor att jag vägrade betrakta det jag läste som politiskt, utan såg det uteslutande som sociologi). Än idag vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om att vissa av mina serier faktiskt kan ses som politiska. Det känns lite fel på nåt vis.

Jag fick en gång höra att jag var lite knepig att ha att göra med, eftersom mina intressen var så begränsade. Att jag inte kände till sådant som hörde till allmänbildningen. Det kunde nog stämma, men jag förstod ärligt talat inte varför jag skulle sätta mig in i saker som var totalt ointressanta bara för att bli en bättre sällskapsmänniska. Det skulle ju bara fara rätt igenom huvudet ändå. Lustigt nog visade det sig att jag faktiskt hade hyfsad allmänbildning när min psykolog i Borås gjorde ett sådant test på mig.

 • http://www.blogger.com/profile/06150545579485093791 -= Steamboat Willie =-

  Äsch… All kan inte kunna allting, så varför skulle man brys sig om det. Politik är ganska viktigt eftersom det rör väldigt mycket av vad vi gör… Ja, nästan allt är någon form av politik. T.ex. är arbete faktiskt politik. … men det gör ju inte att man är tvingad att vara itnresserad av det. Man har en viss skyldighet att sätta sig in i en viss politik. Det är ens medborgerliga skyldighet som bosatt i ett land, precis som man är skyldig att känna till vissa lagar och dela vissa grundvärderingar. En bit historia – som Amalthea – finns inga som helst krav på att man skall kunna…Jag är ju lite speciell då jag är en sådan där som läser en massa och lägger en massa skräp på minnet.. dvs. hyffsat allmänbildad. Jag har dock itne sett att det skulle ge några sociala fördelar överhuvudtaget… men jag kanske rör mig i fel kretsar?Allmänbildning är överhuvudtaget något väldigt subjektivt… Min far som gick i den gamla skolan kan allt om årtal och 30-åriga kriget… Jag kan inte mycket sådant alls… men å andra sidan så träffar jag på 20-åringar som är musikintresserade och inte känner till Beethoven, Beatles och Billy and the Boingers… ;-)För övrigt så träffade jag en gång en kille som hette Anton Nilsson. Han var en av de som sprängde båten Amalthea. Han blev över hundra år och var en av de allra sista i Sverige att bli dömd till döden. Inget obligatoriskt vetande, men det var verkligen intressant att lyssna till denne gamle herre berätta om sina äventyr och sitt liv.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jo, jag vet att politik är viktigt. Därför är det lite synd att jag aldrig har kunnat uppamma något intresse för det.Mycket av det som jag läser och lägger på minnet är ganska värdelöst vetande (som mytologier och livet i forna kulturer), dvs man har inte så stor nytta av att känna till det. När jag försöker sätta mig in i saker som inte är så intressanta, men som är bra att veta, har jag svårt att få det att stanna i huvudet.Oj! Jag kände faktiskt till att han blev över hundra år, men det känns ändå jättekonstigt att prata med någon som har pratat med honom. O_o

 • http://smorkin.wordpress.com/ smorkin

  Tänk på Sherlock Holmes; han ansträngde sig ju medvetet för att *inte* lära sig saker som inte intresserade honom, på det att de inte skulle få honom att glömma bort viktigare saker (som hur man identifierar olika tobaksaska till exempel). Och han klarade sig bra ändå! :-)Hur som, jag skulle nog tro mer på den där psykologen än personer som tycker att andra är "knepiga". Jag har i hela mitt liv gillat att umgås med de där knepiga typerna eftersom de ofta är intressanta att prata med.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Man får se till att umgås med rätt personer helt enkelt. 😉

 • http://www.blogger.com/profile/11468951485266144723 Jimmy Wallin

  Vår gemensamma vän Daniel vill gärna ha din nuvarande postadress, om du skickar den till mig på jimmy.wallin@gmail.com så blir han säkert glad.