Framtidsangst (igen)

Jag lämnade nyligen in en ansökan om att skriva min magisteruppsats till hösten, men jag kan inte påstå att jag känner mig inspirerad. Ibland känns det verkligen som att jag har misslyckats totalt med mina studier. Att jag bara gjort fel val hela tiden och slösat bort studielån till ingen nytta. De senaste tio åren har präglats av rädsla och osäkerhet och den ständiga förvirringen över vad jag egentligen ska göra av mitt liv. Det lämpligaste hade kanske varit om jag satsat på en akademisk karriär inom något ämne som verkligen intresserar mig. Synd bara att jag kom på det när jag bara hade ungefär ett och ett halvt års studiemedel kvar (som jag sedan som en sista desperat utväg lade på den här biblioteksutbildningen istället).

Jag har ingen aning om vad som kommer hända till hösten. Jag vet inte ens var jag skulle vilja bo nånstans efter att (eller om) jag blir färdig med mina studier. Jag har inte direkt några särskilt starka band till någon speciell plats. Och skulle jag egentligen klara av ett biblioteksjobb med de sociala problem som jag har? Allting är så osäkert och det gör mig uppriktigt rädd.

 • http://talk.consimworld.com/WebX?14@73.YJrkdCBB8bI.57@.1dcdf4df Göran S

  Det är inte omöjligt att sadla om ifall man tycker att man hamnat alldeles fel. Jag brände alla mina studiemedelsår på först psykologlinjen och sedan (tillsammans med mina ekonomiska reserver) historia och samhällsvetenskap, samt en smula konsthistoria och litteraturdito, och fick efter två tre jobb inom mitt examensområde helt nog.Nu försörjer jag mig på saker jag gillar (serieöversättning) och saker som är OK (korsordstidningar) men som kanske inte riktigt är vad min utbildning normalt skulle ha lett fram till. Det går också att spara ihop en slant och läsa några terminer till om det verkligen kniper — jag har funderat på det, men trivs just nu för bra med att kunna läsa precis vad jag vill för att återvända till universitetet och plocka ytterligare poäng.Så man sitter inte nödvändigtvis fast en gång för alla — även om jag ska medge att jag själv trodde det när jag satt och leddes ihjäl på det sista jobbet jag hade innan jag sadlade om.

 • http://www.blogger.com/profile/03110132908752460732 ulf dollartecken

  Jag hoppas att det löser sig på något sätt. Många med dina intressen har väl lite svårt att hitta rätt i karriären, men man måste ju följa sitt hjärta till viss mån och inte bara läsa ekonomi för att det leder till jobb.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  göran:Tack, det var uppmuntrande att höra. :)ulf:Nej, en del av mina intressen är lite väl smala och seriebranschen är inte direkt känd för att ha fett med pengar. Men det löser sig väl på nåt sätt. I värsta fall finns alltid socialbidrag. 😉

 • http://www.blogger.com/profile/16263780944746352986 miss_frankenstein

  Jag känner igen mej i det du skriver, jag är i precis samma situation (förutom att jag bara inte orkar skriva magisteruppsats nu). Jag hittade din blogg av en slump och tänkte skriva till dej innan eftersom vi har läst några kurser ihop på BHS men det har bara inte blivit av och nu har jag flyttat från Borås. Jag hoppas att det går bra med magisteruppsatsen och att det löser sig med jobb och sånt./nina

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Tack. :)Jaså, du har läst några kurser här samtidigt med mig? Är det magisteruppsats inom biblioteks och informationsvetenskap som du också ska skriva då?

 • http://www.blogger.com/profile/16263780944746352986 miss_frankenstein

  Jo, jag har gått kollegium två så det hade blivit något som relaterade till våra kurser inom B&I 🙂 Det var meningen att jag skulle börja i våras men det blev inte av, jag tänker försöka hitta ett jobb nu så får jag se om jag tar tag i uppsatsen sen.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Aha, kollegium två. Jag ville egentligen läsa på det kollegiumet (för jag föreställde mig att alla lite mer nördiga personer skulle göra det), men jag är tyvärr inte alls lagd åt det matematiska hållet och fick välja kollegium ett istället.Hoppas det går bra med jobbsökandet.