Sammanfattning av ett år

Mitt 2007 var faktiskt ett ganska bra år när jag sammanfattar det så här i efterhand. Till att börja med hade jag knappt några depressioner överhuvudtaget. Mitt humör var stabilare än det hade varit på flera år (jag tog förvisso antidepressiv medicin de första månaderna).

Jag tog äntligen tag i ett par saker som jag länge tänkt göra, men ständigt skjutit upp: sterilisera mig och gå ur den svenska kyrkan.

Jag började göra en massa Teckningar Utan Något Speciellt Syfte igen, vilket förmodligen var en av anledningarna bakom mitt upplättade humör. I samband med detta fick jag även en anledning att börja öva mig i att färglägga i photoshop. Jag hade inte varit så förtjust i det tidigare, men nu var det plötsligt jätteroligt. De teckningar som inte hamnar här på bloggen kan förresten beskådas på deviantArt, men som sagt, de flesta är bara för skojs skull och utan nåt speciellt syfte.

Jag gjorde färdigt Agnosis #5 och min egen första seriebok (varav den senare kommer ut nu i vår, om allt går som det ska. Ta i trä).

Jag fick veta av en psykolog att jag verkade ha drag av Aspergers syndrom, vilket också fick mig att må bättre av någon anledning. Kanske för att jag i så fall hade en mer legitim orsak att vara lite konstig och socialt bortkommen.

Jag blev belönad med ett kulturstipendium av kultur och fritidsnämnden i Sandviken.

Under 2008 ska jag sträva efter att behålla mitt stabila humör, teckna färdigt Agnosis #6 samt påbörja ännu en helt egen serie, och göra ett allvarligt försök att avsluta min bibliotekarieutbildning (trots att jag inte riktigt vet om det verkligen är värt det längre). Att lägga ner mer tid på att vara social är det ingen idé att försöka lova, för det misslyckas jag med varje år.

 • http://www.blogger.com/profile/03110132908752460732 ulf dollartecken

  Hej,är du intresserad av idéhistoria, apropå filosofi och sådant? Jag bekantade mig just med ämnet genom att läsa Gunnar Erikssons och Tore Frängsmyrs ”Idéhistoriens huvudlinjer”, och det var ju intressant. Boken sträcker sig från den speciella favoritperioden antiken fram till våra dagar, och tar upp utvecklingen inom filosofi, naturvetenskap, politik m m. En del riktigt konstiga idéer presenteras – exempelvis ville occasionalismen lösa problemet med kopplingen mellan kropp och själ genom att mena att det inte fanns någon koppling förutom Gud. När själen tänker att man ska röra armen märker Gud det och rör armen. Krångligt. Bra bok!Du är väl intresserad av religion och religionshistoria och sådant? Har du några bra introduktionsböcker till detta att rekommendera?// Ulf in 2008

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Hej!Visst är jag intresserad av idéhistoria. Jag har dock inte läst så särskilt mycket inom ämnet, så tips tas tacksamt emot. Den där boken verkar ju intressant. Hehe, alltid roligt att läsa om underliga idéer och uppfattningar…Ja, religion och religionshistoria är helt klart ett av mina huvudintressen, men jag har tyvärr aldrig studerat religionsvetenskap utan snarare läst nån bok lite då och då.Om du är intresserad av New Age och nyandlighet kan jag rekommendera ”På spaning efter helheten. New Age, en ny folktro?” av Olav Hammer.”Religionshistoria: ritualer, mytologi, ikonografi” är en bok som jag tyckt verkat intressant, men jag har inte läst den så jag vet egentligen inte.”Den onde” av Håkan Arlebrand och Kerstin Wallin redogör för hur människor har uppfattat ondska, från forna tiders djävulstro till modern satanism. Om man är intresserad av det.Annars skulle jag nog själv behöva läsa fler bra introduktionsböcker.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Just det! Jag kom på att jag nyligen såg en BBC-dokumentär om religion, ”The story of God”, som var helt okej och borde fungera väldigt bra som introduktion. Den finns i tre delar.

 • http://www.blogger.com/profile/03110132908752460732 ulf dollartecken

  Tackar, får kolla upp BBC-dokumentären och eventuellt böckerna.

 • Anonymous

  Har precis hittat hit och lagt ett bokmärke. Gillar dina teckningar, det lilla jag hittills sett. Vad handlar din seriebok om och hur kan jag få tag i den sedan, ifall den är i min smak?/Eva-Lena på minuskel.com

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Hej!Roligt att du gillar mina teckningar :)Min seriebok, när den väl kommit ut, kommer bland annat att kunna beställas via adlibris eller förlagets hemsida: http://www.komika.se.Om du har turen att ha en seriebutik i din närhet kommer den förmodligen att finnas där och ibland tar även vanliga bokhandlar in serieböcker (men oftast får man tjata på dem först).

 • http://sekvensen.blogg.se/ Christer Boberg

  Angående BHS. Jag började på distans 2001 och sitter med min förbaskade uppsats fortfarande. Om det varit värt det? Jag har fått ett bra jobb, som bibliotekarie, utan att vara färdig ens. Men utbildningen har ärligt talat inte varit till någon som helst glädje eller nytta. Varje gång jag hör eller ser ordet BHS så ryser jag. Som Dee Dee Ramone sjunger: I Hate It. I Hate It. I Hate It. Sent omsider läst Skaparens folk. Ni blir bara bättre och bättre!

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Haha! Ja, de flesta brukar säga att jobbet är mycket roligare än vad utbildningen var.I mitt fall går annars lite av mitt tvivel ut på om jag verkligen skulle KLARA AV jobbet sedan. Med de sociala problem som jag har.Roligt att du gillade Skaparens folk! Det ska jag vidarebefodra till Patrik 🙂

 • http://www.blogger.com/profile/15746300814850847734 P

  Hej Li!Det var en märklig känsla jag fick då jag läste just detta blogginlägg du skrivit ihop. Du framstår nämligen som skrämmande lik en god vän till mig!Även min vän äter nämligen antidepressiva, är socialt bortkommen, har länge velat sterilisera sig (men ännu inte gjort slag i saken såvitt jag vet), är 30 år gammal, har praktiserat på ett bibliotek för länge sedan, och hon har (som pricken över i:et) dessutom en aspergerdiagnos! Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med detta. Bara uttrycka min förvåning kanske, på maximalt förvirrat vis.Lycka till med tecknandet framöver, och med bibliotekarutbildningen om du bestämmer dig för att ta tag i den biten igen. /Patrik