Livsstilsmässan


Samtidigt med bokmässan i Göteborg pågick det någon slags New Age-mässa här i Borås – livsstilsmässan, tror jag den hette – som jag och Joacim gick på. Det var en underhållande tillställning. Skumma hälsoprodukter, smycken, kristaller, tarotkort och andliga vägvisare i en salig röra. Först gick vi på en föreläsning om Ayurveda och fick lära oss att om vi bara upprätthåller balansen mellan våra tre doshor (eller energier): vata, pitta och kapha, i kroppen så skulle vi slippa bli sjuka. Detta gör man bland annat genom att äta rätt sorts mat som passar ihop med ens personliga nivåer av ovan nämnda energier. Ja, det är ju ingen hemlighet att man mår bättre om man äter den sorts mat som är bra för en.

Sedan lyssnade vi en stund på en kvinna som menade att vårat vanliga kranvatten inte var hälsosamt att dricka. Eftersom det var stillastående klibbade nämligen molekylerna ihop och bidrog till att vattnet inte gick ut till alla cellerna i kroppen. Därför borde man köpa en vattenvirvlare som renade vattnet och slog isär molekylerna innan man drack det. Magnetism var väldigt hälsosamt också. Man kunde köpa speciella magnetsulor att ha i skorna. Och det var förstås mycket naturligt och sunt alltihopa.

Kritik mot den traditionella läkarvården och betonandet av den egna lärans/produktens naturlighet var återkommande inslag på mässan. Visst, jag kan förstå att vissa människor hellre vänder sig till alternativmedicinen för att de får en annan sorts uppmärksamhet där. Individens unikhet är något som ständigt framhävs och alternativmedicinare kan ägna sin patient mycket mer tid än en stressad läkare på sjukhuset.
Jag köpte mig själv lite uppmärksamt av ett medium som sade sig kunna spå i tarotkort. Faktum är att jag tycker att sånt är ganska kul, men jag ser det mest som en lek som jag spelar med i för en stund. Och så är det lite fascinerande med folk som är duktiga på att läsa av andra människor (vilket jag antar att medier måste vara), eftersom jag själv är rätt kass på det. Om fyra år skulle allt i mitt liv ha fallit på plats, sa hon. Och det lät ju bra, eller hur?

  • http://www.blogger.com/profile/13872281779827534403 Nickan

    Tarot-kvinnan räknade nog ut att det bör vara då som du och Patrik slår igenom utomlands …Tror jag.

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Jag som trodde att det var då som utomjordingarna skulle komma och hämta hem mig till min egen planet…Men att slå igenom utomlands vore ju nästan lika roligt.