Bilder från Grekland

förminskad01

Utanför det svenska institutet i Athen. Vi hyrde ett rum på deras takvåning. Det kändes lika pampigt varenda gång man gick igenom de där stora dörrarna. Under veckan som vi bodde där var vi de enda gästerna, vilket innebar att vi efter kontorstid hade hela huset för oss själva. Det var en ganska overklig känsla.

förminskad02

Man kunde se Akropolis från takterrassen. Under dagarna var det nästan omöjligt att vistas där ute på grund av solen (Joacim råkade bränna fötterna när han gick barfota över de heta golvplattorna utan att tänka sig för), men det var väldigt mysigt att sitta där på kvällen. Hade vi varit smarta hade vi ställt om våran dygnsrytm lite grand innan vi åkte, och stigit upp väldigt tidigt på morgonen, istället för att försöka vara aktiva när det var som varmast.

delfi (26)

delfi (44)

Men vi fick ändå en del gjort. Jag spenderade en del timmar i det Nordiska Biblioteket (ett litet bibliotek som drivs av det svenska, finska, norska och danska instituten, och som främst har böcker om antikens Grekland). Vi gjorde också några utfärder till platser utanför Aten: Delfi, Sounion och Brauron (jag hade velat se Mykene också, men vi hade inte riktigt energi till det). Utsikten i Delfi fick min hjärna att explodera lite grand varje gång jag försökte ta in den.

sounion (9) sounion (20)

Poseidons tempel vid Kap Sounion. Det sägs vara här som kung Aigeus kastade sig i havet när han trodde att han hade förlorat sin son Theseus. Havet kallas sedan dess det Egeiska havet.

brauron (5) brauron (22)

Artemis helgedom i Brauron, en av Attikas få våtmarker. En slags övergångsrit för unga flickor, Arkteia, ska ha ägt rum här. Flickorna fick bo en tid i helgedomen och tjäna Artemis som arktoi (”björnar”) för att förberedas för sin kommande roll som maka och mor.

100_2973

Sist men inte minst måste jag visa den här enorma kakan med glass som jag och Joacim fick på ett café i Athen. Vi försökte, men vi fick inte i oss hela.

  • Veronica Sandahl

    Den där kakglassen ser verkligen gigantisk ut! Vad innehåller den? Jag vet själv hur både spännande och underbart det är att besöka antika och gamla platser och detta är perfekt för dig att få fler referenser till dina serier.

    • http://liosterberg.se/ Li Österberg

      Den hette chokladkaka med citronkräm och var typ som chokladkaka med inslag av citronfromage inuti. Den var verkligen helt enorm. Vi funderade om vi kanske fick en extra stor bit för att vi sa att vi skulle dela på den, men de andras portioner var också väldigt stora.