Akropolis

akropolis1

Utsikten från vårt hotellfönster. Man kan se Akropolis i bakgrunden.

akropolis3

Parthenon med Erechtheion i förgrunden. Både Parthenon och Erechtheion byggdes under 400-talet fvt för att ersätta äldre tempel på platsen som förstörts av perserna. Båda templen var tillägnade gudinnan Athena, men Erechtheion hade även altaren och kultplatser till andra gudar och mytiska hjältar som varit viktiga för Aten.

akropolis2

Erechtheions karyatider, ”Porch of the Maidens”. Under dem fanns den legendariska kung Kekrops grav.

akropolis5

Athenas heliga olivträd vid Erechtheions västra sida. Det nuvarande trädet planterades förstås i modern tid, men det sägs att det ska ha växt ett olivträd här även under antiken. Det påstods vara det träd som Athena gav atenarna när hon tävlade med Poseidon om herraväldet över Attika. Märket efter Poseidons treudd ska också ha funnits vid Erechtheion.

akropolis6

Akropolis sedd från Agora. Även om det förstås var jätteroligt att slutligen få se Akropolis med egna ögon, så fick jag inte alls samma mäktiga känsla som när jag besökte lämningarna av de minoiska palatsen på Kreta. Kanske för att den minoiska kulturen framstår som mer mystisk och sagolik.