Mitt julkort

 

julkort2014

Här är bilden som jag gjorde julkort av. Jag fick ideén efter att ha insett att granatäpplen faktiskt påminde en del om julgranskulor. Den är som sagt inte så julig egentligen, även om den har vissa kopplingar till vintern eftersom det var under den årstiden som Persefone sades lämna de levandes värld för att vara tillsammans med Hades i Underjorden (vissa menar dock att det var under den heta, torra sommaren som hon var frånvarande och att hon kom tillbaka till jorden med de livgivande höstregnen). Antar att det inte är svårt att lista ut att den myten hör till en av mina favoriter och att Persefone, som stod för både liv och död, enligt mig är en väldigt intressant karaktär. Granatäpplet, en av hennes symboler, står för en liknande dualism. Den är både en symbol för äktenskap, fruktsamhet och överflöd, men användes också under antiken som preventivmedel och var den frukt som band Persefone till de dödas rike.