Fornnordiska gudar

Här är några bilder på fornnordiska gudar som jag gjort. Jag tecknar annars väldigt sällan figurer från den fornnordiska mytologin, eftersom jag har lite svårt att släppa Peter Madsens versioner av dem.

baldur_hel

Han  (Balder) är så vacker att se och så ljus att det lyser om honom, och det finns en växt som är så vit att den liknas vid Balders ögonfransar. Det är den vitaste av alla växter, av det kan du förstå hur sköna både hans hår och hans gestalt är. Han är den klokaste av asarna och den vältaligaste och mildaste, men han har den egenskapen att hans domar aldrig vinner kraft.

Hel kastade han (Oden) i Nifelheim och gav henne makten över nio världar för att bestämma över vistelsen för dem som sändes till henne. Det är de som har dött av sjukdom eller ålder. Hon har en stor gård där, stängslen är förunderligt höga och grindarna stora. Eljudne heter hennes sal, Hunger hennes fat, Svält hennes kniv, Gånglate trälen, Gånglat trälinnan, Fallfördärv tröskeln där man går in, Sjukläger sängen, Glänsande Ofärd hennes draperier.

Balder och underjordens gudinna Hel. Helt klart inspirerat av Balladen om Balder av Peter Madsen där Balder blir Hels make efter att han dött. Han har en krans av baldersbrå runt huvudet.

loke

Loke är skön och vacker att se på, ond till sinnelaget, mycket ombytlig till sättet. Han ägde mer än andra män av sådan visdom som heter slughet, och han hade en list för allting.

Loke är kanske den enda som jag alltid föreställt mig lite annorlunda än Madsens version av honom. Min bild är som synes väldigt inspirerad av John Bauers målningar. Jag minns inte riktigt när jag först såg dem, men jag minns att jag tänkte att det var så där Loke såg ut.

frej

Frej är den yppersta av asarna. Han råder över regn och solsken och därmed över jordens växtlighet. Det är gott att åkalla honom för rikliga skördar och fred. Han råder också över människornas rikedom.

Jag gav honom en bronsålderslook. Frej var en av Vanerna och jag har för mig att jag nån gång läst nån teori om att Vanerna kanske ursprungligen var en del av den gamla religionen från bronsåldern. Fast det är ju omöjligt att veta något med säkerhet.

Samtliga citat kommer från Snorres Edda, översatt av Karl G. Johansson och Mats Malm, 1997.

 • http://malindenise.blogspot.se/ Malin E

  Vad fina! Jag älskar asarna! Har du funderat på att göra en serie om dem? 🙂

  • http://liosterberg.se/ Li Österberg

   Tack! 🙂
   Jag har funderat ibland på att göra nån serie med de fornnordiska gudarna, men jag har så många idéer till serier om mina versioner av de grekiska gudarna som jag vill göra, så jag misstänker att jag kommer vara för upptagen med det. Men den fornnordiska mytologin är också rolig och intressant. Synd bara att den inte nedtecknades i lika stor grad som den grekiska.