Glad midsommar

bergtagenOch jungfrun hon skulle sig åt ottesången gå. 
Tiden görs mig lång. 
Så gick hon den vägen åt högaberget låg. 
Men jag vet, att sorgen är tung. 
  
Hon klappade på bergadörrn med fingrarna små: 
Tiden görs mig lång. 
Statt upp, du höga bergakung, drag låsena ifrå! 
Men jag vet, att sorgen är tung.

ur ”Den bergtagna”

Den bergtagna är egentligen en ganska sorglig visa, men det var den som inspirerade mig till att teckna lite nordisk folklore. Det var oftast trollen som sysslade med bergtagning i den svenska folktron (vittra i Norrland). Vår bild av troll som fula, elaka och korkade kommer främst från folksagornas värld och från illustratörer som John Bauer. Men enligt folktron såg de i regel ut som vanliga människor, bara mycket vackrare (och rätt listiga också för den delen). Och jag måste säga att det faktiskt var en utmaning att teckna ett vackert troll.

Om ni är intresserade av nordisk folktro kan jag förresten tipsa om några filmer: Trolljegeren – Norsk fiktiv dokumentärfilm med komisk touch från 2010.
Thale – Norsk film åt skräckhållet från 2012. En av de bästa filmer jag sett nyligen faktiskt.
Marianne – Svensk skräckfilm från 2011 som är inspirerad av berättelser om maran.