Pippi och Kaffeslurken

pippi1Jag satt nyligen och kollade igenom en pärm med teckningar som jag gjorde när jag var runt fem, sex år gammal. Inte helt oväntat fanns det en del Astrid Lindgren-fanart, i synnerhet av Pippi Långstrump där jag har försökt ta efter Ingrid Vang Nymans tecknarstil.

kaffeslurkenEn karaktär som jag dock hittade på alldeles själv vid den här tiden var Kaffeslurken, en häst med ett minst sagt sjukligt koffeinberoende. Han älskade kaffe, vilket han stal från snälla, gamla gummor och gubbar (som den piprökande gubben här på bilden. Det var sådana människor som jag föreställde mig drack kaffe, eftersom min mamma bara drack te). Det speciella med Kaffeslurken var att han sedan alltid satt på dass och drack sitt kaffe. På det viset kunde han ju pissa och dricka samtidigt och behövde således inte ta någon paus i kaffedrickandet för att gå på toa.

Det var typ det enda som Kaffeslurken gjorde, så det var inte så konstigt att jag aldrig skrev ner några riktiga berättelser om honom. Han gjorde dock ett gästspel i en ABC-bok som jag tecknande nån gång i ungefär samma ålder. Den handlade om en apa och en docka som ger sig iväg för att leta efter Å, Ä och Ö och för att hitta dessa bokstäver måste de förstås först ta sig igenom alfabetet. Under bokstaven K öppnar de dörren till ett utedass, ser Kaffeslurken som sitter och pissar och häller i sig kaffe samtidigt varpå de utbrister ”Ånej! Kaffeslurken!” och går därifrån. Under bokstaven P dyker Pippi upp och skjuter efter dem med ett gevär.