Om Athena

stockholm2011 027Jo, jag jobbar ju på en ganska lång serie om Pallas Athena. Jag har tänkt jättelänge nu att jag skulle skriva ett inlägg om min relation till karaktären och varför jag började gilla henne när jag först blev besatt av grekisk mytologi nån gång i tonåren. Det visade sig dock vara svårare än jag hade trott, eftersom tankarna oundvikligen gled in på genus, antikens kvinnosyn och andra allvarliga saker som gjorde att jag blev helt låst och knappt vågade skriva ett enda ord. Men nu gör jag i alla fall ett försök.

Jag har alltid varit en mes. Större delen av mitt liv har gått ut på att hålla en låg profil och aldrig ge folk anledning att bli arga på mig (det betyder inte att jag har ansträngt mig för att folk ska tycka bra om mig. Snarare har det gått ut på att ingen ska tycka illa om mig). Därför fastnade jag lätt för starka, orädda kvinnliga karaktärer under min uppväxt. Karaktärer som var allt det som jag inte var, men önskade att jag kunde vara. Pippi Långstrump var en av de första. Pallas Athena i den grekiska mytologin var en annan.

athena1993
Athena från 1993

Varför gillade jag henne? Hon var smart som fan. Myterna tillskrev henne en rad uppfinningar som blev till stor nytta för mänskligheten (som siffror, plogen, navigation och vävningskonsten). Och hon var en krigare. Hon kunde spöa skiten ur den som försökte ge sig på henne (jag erkänner, jag är lite svag för lätt androgyna krigarbrudar). Det enda som var lite mindre coolt med henne var att hon hade noll intresse för sex. Trots att jag själv som tonåring var nästan lika ointresserad som Athena av att ha sex, så hade jag den uppfattningen att det var lite coolt att som tjej vara väldigt sexuell. Det här var förstås innan som jag hade bättre koll på hur samhället under antikens Grekland såg ut. Kvinnan sågs som den passiva jorden, den som blev erövrad, till skillnad från mäns sexuella handlingar som beskrevs med aktiva metaforer. Som krigsgudinna måste Athena förbli den ”obesegrade jungfrun”.

Som vuxen ser jag med lite andra ögon på de grekiska myterna och kan se att det finns drag av kvinnofientlighet i Athenas karaktär. Aiskylos lägger följande ord i Athenas mun i sin tragedi Eumeniderna:

Jag äger ej en moder som mig fött. I allt – blott ej som make – mannen har mitt hjärtas ynnest. Jag är helt min faders.

Athena var av kvinnligt kön men hon hade en rad positiva egenskaper som vanligtvis förknippades med män (mod, styrka, intelligens, etc). Hon höll en slags mellanposition mellan manligt och kvinnligt och som sådan kunde hon bli den mest upphöjda gudomen i Aten, staden som annars är känd för sin negativa kvinnosyn. Så egentligen är hon väl ingen vidare bra förebild, då budskapet hon sänder ut verkar vara att man som kvinna måste vara som en man för att bli respekterad.

athena2011
Athena från 2011

Hur som helst, den här serien är ett väldigt utmanande projekt, delvis på grund av att Athena ibland är en ganska knepig karaktär att jobba med (och delvis på grund av att jag tvingas handskas med andra karaktärer som jag inte är fullt lika förtjust i. Som Zeus). Jag vill framställa min version av henne som en intressant person, göra henne stark utan att göra henne till någon slags superkvinna. Utseendemässigt tog det ganska lång tid att få fram en design som jag var nöjd med, även om jag visste redan från början att jag ville göra henne lite manhaftig (jag får erkänna att jag tyvärr kan vara rätt utseendefixerad. Om en karaktär inte har ett någorlunda intressant utseende så kan jag ha svårt att riktigt engagera mig i den. Intressant utseende enligt mig, alltså). Hon är nog den enda av karaktärerna där jag faktiskt hämtat lite inspiration från de antika statyerna av henne. Annars får man mest se henne i serien så som man inte är van vid att se henne, dvs hon är oftast inte klädd som krigare. För det är inte precis en actionhistoria. Men ändå tillräckligt spännande och underhållande, vill jag hoppas. Okej… Det här inlägget blev nog lite virrigt och osammanhängande, så jag slutar här.

tokig_släkting

 • http://www.illertass.se Kristoffer Holmén

  Intressant läsning.

  • Li Österberg

   Tack!

 • http://palmborg.blogspot.com Åsa

  Det här var jätteintressant att läsa. 🙂

  • Li Österberg

   Roligt att du gillade det! Jag tycker själv att det är intressant att läsa om hur andra tecknare utvecklat sina karaktärer eller hur de använt gamla sagor och myter, men när jag skriver om det själv tänker jag alltid ”äsch, det är väl ingen som är intresserad av att höra det här”.

 • http://twitter.com/rasmus_kaj Rasmus Kaj (@rasmus_kaj)

  Intressant bakgrundsinfo, ser fram emot att få läsa själva serien! Det av den jag läst i Agnosis har varit lovande också …

  • Li Österberg

   Tack! 🙂 Jag tänkte försöka få färdigt serien i år, men eftersom jag tecknar på lite andra projekt också då och då, så får vi väl se hur det går. Är på sidan 104 just nu, men den kan mycket väl sluta på bortåt 150 sidor…