Gör Li just nu

The Greek Myths (1955) av Robert Graves är en sån där bok som jag har tänkt väldigt länge att jag borde läsa och häromdagen fjärrlånade jag den slutligen på biblioteket. Graves återberättar de grekiska myterna och avslutar varje kapitel med en notlista där han redovisar sina källor (me like <3) samt kommer med tolkningar om myternas usprung och betydelse. Just i det sistnämnda märker man att boken är ganska föråldrad (eller kanske snarare lite väl fantasifull). Graves var tydligen främst poet och författare och hans tolkningar möttes av kritik redan under hans livstid.

Lite roligt var det dock att upptäcka hur mycket Leon Garfield och Edward Blishen tagit från Graves bok i sin Guden under havsytan (1970) som jag läste nån gång under gymnasiet. På det stora hela verkar det ganska ofta refereras till den här boken när det talas om grekisk mytologi, så jag tänkte att det kunde vara bra att ha läst den.

En annan bok som jag också läser just nu är Inanna – Skymningens drottning, den nya svenska översättningen av de sumeriska texterna om gudinnan Inanna, men den förtjänar ett eget inlägg.