Nattens drottning

När jag var barn var Luciadagen en av mina favorithögtider. Jag älskade att klä mig i glitter och bekämpa vintermörkrets vemod med ljus, sång och saffransbullar. Därför blev jag ganska besviken när jag hörde berättelsen om den ”riktiga” Lucia. Fromma människor som led martyrdöden var ju inte speciellt roliga historier. Därför får ni istället Lilith bakom dagens lucka (eller, ja, det är egentligen bara en gissning att ovanstående babyloniska relief föreställer Lilitu, den eventuella mesopotamiska föregångaren till Lilith). Ursprungligen en spädbarnsdräpande och/eller kvinnlig nattdemon i judisk folklore som troddes antasta ensamma sovande män, men som under medeltiden även framträdde i rollen som Adams första hustru. När Adam vägrade behandla henne som sin jämlike lämnade hon Edens lustgård för att istället leva som demon och vissa menar att det var hon som senare fick Eva att äta av den förbjudna frukten.

Jag hade kunnat säga mer om detta och hur mycket jag gillar de judiska legenderna om demoner och fallna änglar, men jag är förkyld, trött och hängig. Glad Lucia!

PS. En rolig liten parentes är att det inom svensk folktro finns en föreställning om att alla övernaturliga väsen härstammar från Lilith och Adam. Eller om det bara var Lilith.