Glad Halloween!

Ni som har följt min blogg under en längre tid vet som väntas vid den här tiden på året då Halloween, De Dödas Dag och Allhelgonahelgen står för dörren. Aztekisk mytologi! Den här gången blev det en tzitzimitl (tzitzimimeh i plural) som visserligen inte har någon speciell koppling till De Dödas Dag, men som är helt jävla ascool hur som helst. Tzitzimimeh hade dubbla funktioner i den aztekiska religionen. De beskrevs som kvinnliga skelettkrigare ihopkopplade med stjärnorna som under solförmörkelser troddes kunna attackera solen eller stiga ner till jorden för att äta upp de levande. Men de var också ihopkopplade med fruktsamhet och barnafödande och tillbads därför av barnmorskor och kvinnor i barnsbörd.

  • http://amanda.duregard.se Amanda Duregård

    Grym! Får jag lägga bilden på facebook och länka hit?

    • Li Österberg

      Tack! Visst, det går bra.