Boktips?

Nu jävlar ska det beställas böcker! Så fort jag kommit fram till vilka jag helst vill ha. Böcker om det forna Grekland är förstås vad jag har mest nytta av just nu (även om jag lätt skulle kunna nörda in på Egypten, Mesopotamien, indisk religion, nordisk folklore eller annat sånt också). Ancient Greece – Social and Historical Documents from Archaic Times to the Death of Alexander av Matthew Dillon och Lynda Garland är en bok som förmodligen är väldigt bra att ha i sin bokhylla. En annan titel som verkar intressant är Portrait of a Priestess av Joan Breton Connelly.

Jag funderar även på att införskaffa The Narcissus and the Pomegranate – An Archaeology of the Homeric Hymn to Demeter av Ann Suter. Den homeriska hymnen till Demeter är det äldsta litterära belägget på kulten i Eleusis, en mysteriekult tillägnad gudinnorna Demeter och Persefone som var otroligt populär och långlivad. Ann Suter argumenterar för att Persefone från början var en självständig gudinna som senare inordnades i den välkända klassiska mytologin som Demeters dotter och Hades hustru. Jag tycker att sådana teorier är väldigt roliga att läsa om, även om det förstås bitvis måste röra sig på en rent spekulativ nivå. Det som gör mig tveksam till Suters bok är att en av alla metoder som hon använt i sin analys av hymnen är psykoanalys. Om det är nånting som jag är allergisk mot i akademiska sammanhang, så är det psykoanalys. Spekulationer i all ära, men jag ser gärna att man åtminstone försöker grunda dem i det arkeologiska materialet och inte bara sitter och fantiserar ihop en massa strunt.

Någon som läst några bra böcker om det forna Grekland som ni tycker att jag borde kolla upp? Rekommendera mig dock inte böcker som bara handlar om krig eller politik.

 Och så avslutar vi med ett renritat klotter från min skissbok.

 

  • http://veronicalog.blogspot.com/ Veronica

    Jag älskar också att beställa böcker för inspiration, har just beställt två art books från Totoro och Det levande slottet som jag väntar på. Just nu är jag väldigt inspirerad på Indisk mytologi. Älskar de starka fina färgerna och de fantasifulla gudarna och gudinnorna, Ganesh är en favorit för mig. Grekisk mytologi är jag inte så insatt i ännu så det känner jag att jag måste kolla upp sedan. 🙂

    • Li Österberg

      Art books! Det borde jag också skaffa mera av! Jag älskar också de starka färgerna och fina mönstren i indiska gudabilder. Just indisk religion skulle jag gärna läsa mera om. Har bara skummat lite här och där. Ganesh känner jag till i alla fall (svårt att inte tycka om en knubbig liten gud med elefanthuvud). ^^