En lustig sak

Det händer inte så mycket just nu. Eller, jo, det gör det egentligen. Jag tecknar på två serier (min egen serie ”Hjälteben” samt några sidor efter ett manus av Daniel Ahlgren) och håller på att skanna in allt material till Nekyia. Men det finns inte så mycket att säga om det.

En scen från ”Hjälteben”. Finns det något mysigare än att ligga i sängen och prata om fossil?

En lite lustig sak angående Nekyia… Det tog en väldigt lång tid för mig att komma på ett bra namn på den serien. Länge hade den bara det engelska arbetsnamnet ”A god apart from gods”, som är en mening tagen från dialogen ”Menippus – A necromantic experiment” av Lukianos (ca 125-180 evt). En del av plotten i Nekyia är dessutom lånad från just den texten. På svenska lät det dock inte lika bra, så till slut bestämde jag mig för Nekyia (trots att det egentligen är lite missvisande, då nekyia betyder ungefär ”nekromanti” och min serie snarare handlar om en nedstigning till Dödsriket. Men, men… Det låter fint).

Den kyniske filosofen Menippos som ofta förekommer i Lukianos texter är baserad på en verklig person. En dag fick jag för mig att jag skulle kolla upp honom lite grand (det vill säga, se vad det stod på Wikipedia). Han ska ha levt under 200-talet fvt och skrivit satiriska texter. Hans satir skilde sig från den aristofaniska på den punkten att han attackerade särskilda attityder snarare än särskilda personer, och det var i precis samma anda som Lukianos senare skrev. Alla Menippos verk har gått förlorade, men det finns en lista bevarad på verk som han ska ha författat. Ett av dessa hette ”Nekyia”.

Vilket sammanträffande! Jag undrar vad Menippos Nekyia handlade om? En möjlighet är att Lukianos text helt enkelt bygger på den. Och nu har jag i min tur gått och gjort en serie som delvis bygger på Lukianos och döpt den till Nekyia. Det är så man kan undra om inte gudarna haft ett finger med i spelet trots allt. 😉