Vita lögner

Jag och Joacim var i Stockholm för några dagar sedan. Jag passade på att träffa min vän och serietecknarkollega Stef, samt att ta en sväng förbi Staffars Serier. Införskaffade den andra samlingsvolymen av Castle Waiting. Tråkigt att Linda Medley åter verkar ha tagit en paus från serien och att det skedde innan den pågående berättelsen var helt avslutad. Den andra volymen är en tjock, gedigen bok, men den slutar rätt abrupt, liksom mitt i handlingen.

Huvudsyftet med Stockholmsresan var dock att besöka Medelhavsmuseet och deras utställning ”Vita lögner” som jag nämnt tidigare för några månader sedan. Forskare har känt till i mer än tvåhundra år att grekisk och romersk konst och arkitektur var bemålad med starka färger, ändå har bilden av den vita antiken envist levt vidare hos den stora allmänheten. Denna felaktiga bild av antiken föddes i renässansens Italien, då man år 1506 grävde fram en marmorskulptur, den så kallade Lakoongruppen, i ruinerna av kejsar Neros gyllene hus. De ursprungliga färgresterna var då borta och man uppfattade därför originalet som marmorvitt, vilket gjorde ett starkt intryck på renässansens konstnärer.

 Kopia av marmorstaty från arkaisk tid med restaurerade färger.

Sedan var det kört. Under 1700- och 1800-talet kom den vita grekiska marmorskulpturen att bli en symbol för den västerländska kulturen och dess överlägsenhet. Fann man skulpturer med synliga färgrester bevarade skrubbade man dem rena tills de motsvarade det vita idealet. Detta framstår som extra lustigt (eller lustigt är väl egentligen fel ord. Jag tycker det de gjorde var fruktansvärt) med tanke på att en omålad skulptur under antiken betraktades som ofärdig och, som följande stycke ur Euripides tragedi Helena (från 412 fvt) visar, en fulare variant:

”Mitt liv och mitt öde är en ohygglighet, delvis på grund av Hera, delvis på grund av min skönhet. Om jag bara kunde skölja av mig min skönhet och anta en fulare form, så som man kan göra med en bemålad staty.”

 Jag och Pallas Athena.

Uställningen ”Vita lögner” är en del i ett tyskt projekt som startade för tjugofem år sedan och som går ut på att försöka framställa de grekiska och romerska skulpturerna så som de en gång kan ha sett ut. En del färgspår har bevarats och går att ses med blotta ögat och med tekniska hjälpmedel som extremt släpljus och UV-fluorescering går det att upptäcka ytterligare färgpigment. De flesta skulpturerna på utställningen var från arkaisk och tidig klassisk tid. Deras färger är det nämligen lättare att få en tydlig bild av, eftersom man då inte blandade färger i någon större utsträckning för att få till flera olika nyanser.


Efter utställningen gick jag runt och dreglade över alla böcker och föremål i museibutiken. Köpte ett par böcker och en liten Bastet som nu vaktar (de nästan tomma) teburkarna på min byrå.

 • http://www.blogger.com/profile/06535552290268020711 Göran Semb

  Jag hoppas jag hinner iväg på den… Senast jag var i Stockholm prioriterade jag terrakottaarmén (som i och för sig var klart värd ett besök).

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Men Göran! Uställningens sista dag är idag! Skynda dig dit! De har guidade visningar kl 13, 14 och 15. Jag gick på en sån och det var väldigt trevligt (dock aningen för mycket folk. Fast man borde väl vara glad att många tyckte att ämnet var intressant).Terrakotta-armén skulle jag också vilja se.

 • http://www.blogger.com/profile/06535552290268020711 Göran Semb

  "Uställningens sista dag är idag! Skynda dig dit!"Hm. Jag ser mig nödgad att följa det motto som styrt mitt liv: Too late again!

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Ack, ack…Nåja, man överlever nog ändå.

 • http://www.endjeflaman.se Olle Bergman

  Bra redogörelse för en utställning som inte bara var intressant utan även himla viktig. Jag är framför allt glad för att mina barn fick se den — inte minst den åttaårige Olympen-fantasten.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Tack!Ja, det var en väldigt bra utställning.

 • http://www.blogger.com/profile/16009512092507543404 Veronica

  Ååå vilken fin staty av Bast! Det måste vara mycket inspirerande för dig att åka på sådana utställningar. ^^

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Ja, det var det verkligen. Medelhavsmuseet är ett av mina favoritmuseum och få saker kan slå den utställningen. 🙂