In Dreamland we will not obey the masters

Hade en rätt trevlig dröm förra natten. En sådan där dröm där man plötsligt kommer fram till att det är man själv som bestämmer, ber de som inte redan fattat det att dra åt helvete och klarar sig ur den till synes hopplösa situationen galant.

Jag befann mig bland några slags underjordiska sjukhuskorridorer, där jag nyligen sett till att en skadad ung kvinna vid namn Labba (jo, hon hette så) fått hjälp, och funderade på hur jag skulle ta mig därifrån. Det hela tedde sig som en väldig labyrint som växt upp och omslutit mig från ingenstans. En av sjuksystrarna vände sig plötsligt mot mig och sa med kusligt saklig röst: ”Du kommer aldrig härifrån.” Jag stirrade klentroget på henne medan hon skred närmare och fortsatte, nu med ett skadeglatt flin: ”Du förstår, det här är en mardröm av den sorten som man vandrar runt i för evigt. Och sådana mardrömmar är väldigt farliga.”

För ett ögonblick kände jag hur modet sjönk. Nog kändes det hela som en typisk mardröm där man maktlöst irrar runt på samma ställe eller aldrig lyckas skaka av sig sina angripare. Så rätade jag med ens på ryggen och replikerade att hon inte skulle vara så säker på den saken. ”Om det här är min dröm betyder det nämligen att jag kan kontrollera den.” Med de orden hoppade jag upp på en avsats (som av någon anledning var beströdd med gnistrande ädelstenar) och fortsatte uppåt, visste att jag måste ta mig så högt upp som möjligt. En av de högre nivåerna var täckt av vita fjädrar som virvlade upp när jag gick genom dem och formade sig till vingar på min rygg.

Till slut fanns det bara blå himmel runt omkring mig. Vingarna lät mig sakta dala ner mot jorden. Jag var fri. Sådana drömmar har jag gärna varje natt.

  • http://www.blogger.com/profile/06535552290268020711 Göran Semb

    Vilken underbar dröm — Lille Nemo ligger hästlängder efter dig. (Som du naturligtvis förstår skulle en psykodynamisk-existentialistisk terapeut formligen kräva att du återskapade den drömmen till fullo i din fantasi minst ett par-tre gånger om dagen…)

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Den var väldigt trevlig (även om det inte hade varit helt fel att färdas runt på en gående säng heller).Hehe! Jag gjorde i alla fall den där teckningen och skrev ner drömmen för att inte glömma bort den.