Blommor och filosofi

Häromdagen gjorde jag något som jag aldrig tidigare gjort i mitt snart trettiotre-åriga liv. Jag köpte hem blommor (eller det var visst Joacim som betalade dem). Jag har alltid gillat att titta på blommor, men inte ansett det värt att lägga ner pengar på. Tills nu då. Jag älskar tulpaner (rosor har jag däremot aldrig varit speciellt förtjust i. Nyponrosor undantaget). Allvarligt, jag blir sprudlande glad mitt i min förkylning bara av att titta på dem.

En annan sak som får en Li att bli glad är att det nyligen gjorts en ny översättning av The Vatican Sayings, en av de huvudsakliga källorna till Epikuros filosofi, som dessutom lagts ut fritt på nätet på The Monadnock Press. Epikuros är förmodligen min favoritfilosof från antikens Grekland (inte för att jag egentligen är så vansinnigt insatt i de andra från den tiden). Ibland känns hans tankar förvånansvärt moderna. Vad sägs till exempel om den här lärosatsen från The Principal Doctrines:

”Justice does not exist in itself; instead, it is always a compact to not harm one another or be harmed that is agreed upon by those who gather together at some time and place.”

Det här är jag förstås också rätt förtjust i:

”Although some measure of safety from others comes from the power to fight them off and from abundant wealth, the purest security comes from solitude and breaking away from the herd.”

 • http://johanolovsson.wordpress.com/ vanwolfe

  Mycket läsvärd blogg! 🙂 Hittade till den via facebook. En nyfiken fråga – hur kom du och Patrik i kontakt med varann?

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Tackar! :)Patrik tog kontakt med mig via brev efter att ha läst min självbiografiska serie i den första volymen av Allt för konsten. Jävlar, det är över tio år sen nu…

 • http://www.blogger.com/profile/06535552290268020711 Göran Semb

  Har du läst William Messner-Loebs' "Epicuros the Sage"? Jag tror den kom i nyutgåva från DC för några år sedan.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Nej, men jag vill läsa den! Hörde talas om den för en tid sen och tyckte att det lät som en helfestlig serie (Epikuros + grekisk mytologi + slapstick = epic win!), men sen blev det ändå inte av att jag försökte leta upp den.

 • http://www.blogger.com/profile/06535552290268020711 Göran Semb

  Om jag hittar igen mitt ex kan jag kanske tänka mig att låna ut det. Fast jag måste förstås hitta igen det först.