Underjordisk drottning

Igår var en sån där dag då allt vettigt som jag försökte företa mig bara blev skit, så jag klottrade ner den här lilla vinterbilden på Hades och Persefone som är ute och går med Kerberos. Persefone är tyvärr inte med i serien som jag håller på med nu, men tanken är att hon kommer introduceras så småningom, om jag nu lyckas komma nån vart med det här projektet (allt det där pratet om positivt tänkande som jag matas med på kursen verkar ha lite svårt att fästa sig. Men det är faktiskt ett steg i rätt riktning att jag visar upp den här bilden istället för att skämmas över den). Resten av det här inlägget kommer bara handla om grekisk mytologi, så ni som inte är så intresserade kan sluta läsa nu.

Persefone har varit väldigt svår att designa som karaktär, både vad gäller utseende och personlighet, eftersom hon var lite av två gudinnor i en. Som dödsrikets drottning beskrevs hon som både ”grym” och ”fruktansvärd” av Homeros, medan hon som dotter till fruktbarhetsgudinnan Demeter framställdes som en väldigt älsklig varelse som förde livet med sig tillbaka när hon återvände till jorden varje vår. Det var den ”mörka” aspekten av Persefone som fromstod som mest lockande för mig, men jag försökte ändå kombinera dem båda på nåt sätt och skapa ett vackert skal där det ”mörka” liksom sipprade igenom lite grand (fast alla figurer jag tecknar blir ju ändå så genomsöta). Nedan följer några bilder som jag gjort under det senaste året.

Demeter till vänster, Persefone till höger. Hymnen är en av de homeriska hymnerna. Och jag erkänner beredvilligt att enda anledningen till att Persefone har orakade ben är att jag tycker att det är så sött. Utöver detta är hon en botaniknörd.

Hennes frisyr är kraftigt inspirerad av minoiska ”punkfrisyrer”. Den här bilden fungerar även som illustration till en idé jag har där jag kommer leka en del med teorier om Persefones ursprung, alltså den gudinna som hon kan ha varit innan hon inordnades i den klassiska mytologin. Jag tycker att sånt är jätteroligt och hyperintressant, trots att det ofta rör sig på en ytterst spekulativ nivå.

Den här bilden gjordes för nästan exakt ett år sedan. Texten är tagen från den orfiska hymnen till Persefone.

  • http://www.blogger.com/profile/06535552290268020711 Göran Semb

    Den bilden hör hemma på varje hundägares kylskåp!

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Haha! Till och med jag skulle kunna ha en sån bild på mitt kylskåp. 🙂