Gamla räknemaskiner och fragmenterad mytologi

Jag bestämde mig lite hastigt för att åka iväg till Uppsala i fredags, eftersom jag kände ett oemotståndligt begär efter kramar och smörgåsar med fetaost. Lämpligt nog var det dessutom kulturnatten i lördags. Jag och Joacim gick runt på diverse tillställningar som var mer eller mindre intressanta. Höjdpunken var en föreläsning på Gustavianum där en astronom berättade om en märklig räknemaskin från 1600-talet som länge legat och skräpat i en monter på observatoriet. Den bestod av sju cylindriska stavar i en träram och ingen hade riktigt förstått vad den egentligen använts till. Den var helt obegriplig. Vilket inte var så konstigt, då den visade sig vara ofullständig.

Föreläsaren ansåg det vara troligt att det helt enkelt var resterna av den räknemaskin som uppfanns av Wilhelm Schickard 1623. Den ska ha funnits i två exemplar, varav det ena förstördes i en eldsvåda innan det var färdigt och Schickards egna exemplar som försvann spårlöst efter det trettio-åriga kriget. I Schickards brev till Johannes Kepler finns ritningar på maskinen och hur den skulle användas, och det var tydligen inte förrän man gick igenom de breven på 1950-talet som man fick veta att räknemaskinen funnits överhuvudtaget. Jag gick till föreläsningen i hopp om att den kanske skulle handla om Antikythera-mekanismen, men detta var en berättelse nästan lika fantastisk.

Annars sitter jag och läser böcker om Dervenipapyrusen, en text från 300-talet f v t som innehåller kommentarer och några citat från ett äldre, förlorat orfiskt poem. Den orfiska mytologin skilde sig på flera punkter från den mer välkända mytologi som presenteras av Homeros och Hesiodos. Till exempel förekommer tron på själavandring och att människans själ är av gudomligt ursprung. Tyvärr finns det ytterst få orfiska texter bevarade. Dervenipapyrusen innehåller som sagt bara kommentarerna till ett orfiskt poem och eftersom det är ganska fragmenterat är det även ganska svårtolkat. Men på det här området är jag en riktig nörd, så jag måste läsa ALLT.

  • http://talk.consimworld.com/WebX?8%4065.WPOQbMk2vaS.18%40.1dcdf4df Göran S

    Det låter ju helt lysande. Tyvärr var jag oförmögen att delta i någonting alls på Kulturnatten eftersom jag var upptagen med att vara i Malmö och sova mig igenom skottdramer.Och apropå tidigare diskussioner om aspbergers kan jag bara rekommendera Isaac Asimovs självbiografi "I, Asimov" — kanske speciellt till Nickan, eftersom det bara är Gbgs stadsbibliotek i hela Sverige som har boken. Den gode Isaacs beskrivning av såväl sig själv som den tidiga SF-fandom väcker associationer, om man säger så.

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Skottdramer? O_o Det har jag i alla fall klarat mig från de få gånger jag besökt Malmö. Fast å andra sidan har jag bara övernattat där en gång.Tack för boktipset. Det lät ju intressant.