Vuxenlekar

Igår var jag på kalas hos min familj, eftersom min morfar fyllde åttio år. ”Årets fyllefest” som min mormor hade förutspått att det skulle bli. Och hon hade inte helt fel. Jag kom dit strax efter fyra och då verkade de flesta redan vara ganska så överförfriskade, däribland min morfar som befann sig i sin egen värld och kort därefter somnade i soffan.

Jag höll mig mest i köket. Inne i vardagsrummet satt de flesta av männen i familjen och tittade på fotboll och var allmänt fulla och högljudda. Sedan förflyttade de sig ut i trädgården för att spela kubb (som är ett spel på liv och död i den här familjen). Jag var inte med utan strök runt i bakgrunden och tog lite foton, fascinerad över hur övervuxet allting hade blivit. En gång fanns det till exempel två trappor ner för den lilla slänten, men växterna verkade totalt ha slukat den ena och skulle man ner för den andra fick man böja sig för att den otuktade syrénbusken alldeles bredvid också gjorde anspråk på området.

(Ännu längre tillbaka hade vi en liten stenmur istället för en slänt. Min mamma har berättat att det bodde en groda eller padda i ett av hålrummen mellan stenarna. När min styvfar en dag fick för sig att riva stenmuren och istället anlägga en jordslänt, drabbades vi alla av grodans förbannelse. Det är därför som vi sedan dess haft det så jävligt, sa hon.)

Sedan återvände jag till köket och åt överblivet godis. En av mina systrar kom efter och visade förtjust hur hon filmat med mobilen när min styvfar pissade i buskarna. De hade tänkt att grilla senare på kvällen, men jag bröt upp innan dess. Jag hade känt mig trött och tung i huvudet under hela eftermiddagen och man kunde inte precis varva ner där borta. Det fick bli sängen och en huvudvärkstablett.