Att förstå andra

En annan sak om det här med aspergers… Det står ofta att ett utmärkande drag för syndromet är att man uppvisar en begränsad förmåga till att sätta sig in i andra människor, vilket kan ge skenet av att man saknar empati. Det tycker jag faktiskt inte att jag har några större problem med. Visst, det finns undantag (en vän från Hoforstiden sa till exempel en gång att det inte var någon större idé att diskutera vissa saker med mig, främst sånt som handlade om kärlek och relationer, eftersom jag bara svarade ”nej, nåt sånt har jag aldrig varit med om”, vilket effektivt satte punkt för hela diskussionen. Jag var dock bara nitton, tjugo vid tillfället och hade ytterst lite livserfarenhet), men på det stora hela har jag ofta kunnat förstå människor någorlunda hyggligt, även när deras åsikter avvikit från mina.

Jag har visserligen också läst att tjejer med AS generellt brukar ha större empatisk förmåga än killarna. Men är det inte något som sägs gälla för kvinnor i allmänhet? Jag har i alla fall ett vagt minne av någon undersökning som visade att kvinnor generellt hade lättare för att leva sig in i andra människor än män. Vad det sedan berodde på var mer oklart.

På biblioteket finns det en hylla full med böcker som ska förklara hur män och kvinnor egentligen fungerar. Varför kvinnor aldrig slutar prata och män aldrig kommer ihåg vad man säger åt dem. Varför det är självklart att män vill ha makt, sex och prestera saker, medan kvinnor vill ha stabilitet, kärlek och relationer. Som tur är verkar det faktiskt inte lånas så värst mycket från den hyllan. Finns det hopp för mänskligheten?

 • http://www.blogger.com/profile/02340092747821848475 Mikael

  Hej! Jag råkar också vara intreserad av personlighetstyper. Carl Jung hittade på teorier om det där, som faktiskt fortfarande står sig. Här kan man börja titta om man vill: http://www.personalitypage.com/portraits.html

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Hej! När jag hör namnet Jung får jag automatiskt en massa negativa new age-vibbar, men jag ska kolla vad det är för nåt.Det finns faktiskt ett par böcker på tidigare nämnda hylla av en kvinna som använt sig av jungiansk psykologi och som gjort de mest kända grekiska gudarna till olika personlighetstyper. Den tycker jag är rätt rolig.

 • http://www.blogger.com/profile/02340092747821848475 Mikael

  Ja, jag vet inte om du får ut något av det. Jag har alltid funderat över min egen något märkliga personlighet och jag fick ut en del av det där. MBTI kallas det numera och används av stora företag och sånt för att placera människor på rätt ställen. Det kan också ge negativa vibbar kanske, men används det av företag så kan man tjäna pengar på det. Och kan man tjäna pengar på det så kan det väl inte vara hokus pokus.Hur som helst tycker jag dina serier ser kul ut, fast jag har inte läst någon än. Jag började läsa din blogg när du vann det där priset. Jag läser bara Alan Moore annars.Tack tack.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jag är egentligen inte tillräckligt insatt i psykologi för att uttala mig, men nog tror jag man kan tjäna pengar på hokus pokus. Dock finns det säkert vissa inte fullt så vetenskapliga teorier som varit till hjälp för folk och då är ju det bra.Roligt att du tycker att mina serier ser kul ut, trots att de inte alls är som Alan Moore. 🙂