Svammel om antiken

Om ni vill höra mig svamla om grekisk mytologi i några få minuter, kan ni lyssna på P3 Kultur den 30 maj. Vet inte om jag vågar lyssna på det själv. Jag vill så gärna låta cool och intelligent när jag blir intervjuad, men oftast blir jag så nervös att jag bara svamlar en massa strunt (alternativt får hjärnstillestånd och bara får ur mig något i stil med ”öööh”). Lite häftigt att få vara med på ett hörn var det i alla fall.

Min Athena. Hon är tyvärr inte med i serien som jag tecknar på nu, men förhoppningsvis får vi se mer av henne längre fram. Hon är ju en rätt cool brud, om än lite präktig.

Jag köpte förresten en intressant bok för inte så länge sedan. Women’s life in Greece and Rome. Den består nästan enbart av utdrag från gamla grekiska och romerska skrifter. Li älskar sånt. Visserligen finns det exempel där dugliga kvinnor prisas och där sörjande män rest en påkostad gravsten över en älskad maka (samt de sällsynta fall där filosofer argumenterar för större jämlikhet mellan könen), men kvinnor framställs ofta i antika texter som ett nödvändigt ont. Något som den vise mannen aldrig skulle befatta sig med om det inte vore för det att det är det enda sättet att skaffa barn på. O Zeus, why need one say evil of women in detail? It would be enough if you say merely woman (fragment från en förlorad pjäs).