Filmtips

Jag har varit rätt dålig på att blogga den senaste tiden. Den främsta anledningen är att mina dagar i huvudsak upptas av tuschning och praktiken på biblioteket. Finns liksom inte så mycket att säga om det. I helgen hade jag dock Joacim här på besök och han hade med sig en film som vi tittade på. Sita Sings the Blues av serieskaparen Nina Paley. Den blandar scener från Paley’s eget liv med det indiska eposet Ramayana, sett från Sitas perspektiv. Trots att en stor del av filmen upptas just av vad den heter (Sita som sjunger blues), tyckte jag att den var riktigt bra. Men så är jag ju också en mytologi-freak.

(Jag skrev förresten mitt specialarbete i högstadiet om indisk mytologi. Egentligen ville jag skriva om grekisk mytologi, men eftersom läraren gick efter klasslistan, där jag naturligtvis befann mig längst ner, så blev jag tillfrågad sist av alla och då hade någon annan förstås redan snott min idé. Fast det gjorde inte så mycket. De indiska gudarna var ju nästan lika roliga.)

 • http://idiomdrottning.org/ Sandra Snan

  Det går ju alltid att göra en mashup, jag snodde fritt från Ramayana när jag skrev min senaste hemtenta om Medea.Jag gillar Sita Sings the Blues, men den har fyra stilar och huvudstilen som är de här spexiga bluesnumren tecknad i en väldigt stel stil blir lite långdragen. Det jag tyckte var absolut vackrast och bäst var den stilen som bara var en gång, någonstans i mitten, där någon dansar i en mörk silhouette.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Du har skrivit en hemtenta om Medea? Jävlar vad roligt! Jo, den myten och Ramayana har ju några gemensamma drag.Jag tyckte att teckningsstilen i bluesnumren var helt okej, men att däremot själva bluesmusiken blev lite långdragen efter ett tag. Det är inte min favoritgenre precis. Då lät det mycket bättre i det där dansnumret som du nämnde. Och det var helt klart en av de starkaste scenerna i filmen.

 • http://smorkin.wordpress.com/ smorkin

  Jag gillade bluesinslagen men så har jag alltid tyckt om den sortens gammal blues.Men det jag tycker är mest fascinerande med den är att vi nu har teknik så att en person själv kan animera en hel långfilm. Visserligen ganska stelt här och där men ändå fantastiskt!

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jag tänkte också på det faktiskt. Det var en smått hisnande tanke.