Sen fredagsrapport

I fredags satt jag för ovanlighetens skull inte hemma i mitt lilla hörn hela kvällen. En av mina arbetskamrater frågade om jag ville hänga på till någon slags ”inför internationella kvinnodagen-tillställning” på Sjömanskyrkan i Gävle som bland annat Vänsterpartiet och Gävles Antirasistiska Kulturförening arrangerade. Musik, poesi och lite föreläsningar. Jag tror att det var bra att komma ut lite, även om tillställningen vid ett tillfälle höll på att urarta i en diskussion om vad vänsterpartiet borde ha för politik. Och ni vet jag vanligtvis tycker om det ämnet.

Samma dag lånade jag Eva-Carin Gerös bok Grekiska – språket, kulturen, myterna som jag har tänkt under en längre tid att jag borde läsa. Och det var ju lite komiskt, med tanke på att antikens greker är kända för sitt kvinnoförakt (i alla fall om man tittar på det klassiska Aten. Jag vill dock minnas att Platon hade lite radikala ideer på den punkten och menade att duglighet snarare än kön skulle avgöra ens position i hans idealstat. Sedan kom Aristoteles och hävdade att kvinnor inte var fullt mänskliga).

  • http://talk.consimworld.com/WebX?14%4065.TDt2aLUHRxo.69%40.1dcdf4df Göran S

    Nu kommer jag inte ihåg detaljerna,men jag har för mig att det skedde en reaktion i Aten som inverkade menligt på kvinnornas frihet och självständighet, och att de innan dess stod relativt starka….Så irriterande det är med nästan-kunskap!

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Jag har inte heller så pass bra koll på detta som jag skulle vilja ha. Innan demokratins införande var väl kvinnornas ställning aningen bättre, har jag för mig.

  • Göran S

    Det är visserligen billigt att låna böcker på biblioteket, men det gör det väldigt mycket svårare att bara gå bort till bokhyllan och kolla.