Ond cirkel

Ibland får jag lite roliga uppgifter på biblioteket. Som när en av bibliotekarierna på barnavdelningen ville att jag skulle göra en bild med några av Astrid Lindgrens figurer som de kunde sätta på lådan med hennes bilderböcker. Som liten var jag väldigt fäst vid Astrid Lingrens sagor och jag älskade att klä ut mig till Pippi Långstrump (jag hade nog någon förhoppning om att även kunna ikläda mig Pippis styrka och personlighet tillsammans med hennes kläder och för en gångs skull slippa vara rädd och tafatt inför andra människor).

Annars verkar jag vara på väg att fastna i någon slags ond cirkel, då jag får ytterst lite gjort. Jag gör det jag ska på praktiken, men när jag kommer hem sitter jag mest och glor. Det krävs stor viljestyrka för att ta sig för och göra något och jag skjuter upp även enkla saker. Visst, jag tar tag i tecknandet ibland, det är inte så att det står helt stilla, men allting går så mycket långsammare än det behöver göra. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra åt det, för jag vet inte vad det kan bero på.

Jag tror knappast att det är praktiken som suger all musten ur mig. Jag har uppvisat sådana här tendenser tidigare de senaste åren. Kan det hjälpa att skriva listor på vad man ska utföra varje dag? Men eftersom man bara svarar för sig själv finns ju risken att man struntar i dem sedan… Jag har också uppvisat oroväckande tendenser till att bli en perfektionist av guds nåde. Den där mytologiska serien som jag pratat om i över ett år till exempel, har jag inte kunnat dra ett jävla streck på eftersom jag inte vet exakt hur bakgrunderna ska se ut. Det är ingen hållbar situation. Om det fortgår länge till kommer jag göra mig själv olycklig.

 • http://idiomdrottning.org/ Sandra Snan

  Det som hjälpte för mig var att inte bara göra en abstrakt lista över vad jag borde ha gjort, utan verkligen break it down till nästa fysiska steg.En separat lista för målen/projekten och så en lista för superkonkreta grejer och var jag ska göra dem.Projekt:Teckna mytologisk serie.Nästa steg:Bilderböcker med grekisk arkitektur.Jag behöver det, jag behöver veta det fast det är superenkla grejer. »Boot computer, gee, I guess I can do that!«Det här kommer från boken Få det gjort! av David Allen. Innan jag läste den var jag en total fuck-up som aldrig lämnade sängen. Mitt cv börjar för fyra år sedan och jag har en sju års lucka mellan gymnasiet och den boken, men nu har jag gjort mycket.Det är möjligt att den boken inte funkar för dig (trist bok, bra system, tycker jag) men det finns hundratals andra system och metoder och självhjälpsböcker om procrastination. Leta!Å andra sidan har du redan gjort minst fem album och ger ut en egen serietidning så jag kanske inte ska säga så mycket. Typiskt för procrastinators att inte riktigt veta hur mycket de egentligen gör!Lyckad Lindgren-bild!

 • http://idiomdrottning.org/ Sandra Snan

  Ang det mer konkreta problemet så tecknar jag inte efter referens. Jag börjar kladda (i enlighet med klassiska How To Draw Comics the Marvel Way) och när jag har en början till en bild drar jag upp perspektivpunkterna och korrigerar di väschta skevheterna, och först då kanske jag kollar på lite bilder för exakt hur den där väderkvarnsvingen såg ut osv. The greatest nation is Imagination!

 • http://nezzla.blogspot.com Nezzla

  Detta känner jag igen mig i, det är ett problem som går in i min AS/ADHD diagnos.Att arbeta 8 tim under en dag suger all ork ur mig. Desto mer ork tappar jag av att jobba med sociala grejer. En grej som händer är ju att man är mycket känsligare för sinnesintryck, om man har en sån här diagnos (eller drag från en). Men det är många faktorer som spelar in. Det är en bra strategi att göra listor och skapa rutiner. Ju mer struktur man får i vardagen, desto mer lär man sig att hantera den tid man får över (och orken). Om jag kommer på flera råd så delar jag med mig i bloggen =)

 • http://www.blogger.com/profile/06211095992353113280 Malin

  Jag känner igen mig, och tycker att det är svårt att teckna utan att ha en riktig deadline, som en tävling eller mässa eller tidningsdeadline. Kanske man kan hitta på deadlines för sig själv genom att man lovar att skicka en skiss eller ett antal serier till någon kompis ett visst datum. Så får kompisen kolla på det och ge feedback.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Tack allihop för alla tips! Jag ska börja med att skriva listor på vad jag behöver göra och se om det funkar.

 • http://idiomdrottning.org/ Sandra Snan

  Mitt exempel med »bilderböcker…«, var ganska dåligt, jag skulle ha skrivit »bläddra i bilderböcker…« eftersom det kan hjälpa att ha ett konkret verb.Sen tänkte jag på det som du och Nezzla verkar tycka lite olika om—om huruvida 8h praktik suger tecknarmusten ur en. Jag tror säkert att det går att kombinera lite kvällstecknande då och då även om det alltid är tungt i början av en ny praktik så jag hoppas på dig, och så har du ju nu en heltidspraktik som duantingen tar på allvar och gör ett bra jobb, vilket är bra,eller maskar lite och får tid att läsa, kanske skissa, vilket också är braså det är win/win! Du sitter inte bara och glor, som jag gjorde.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Att jag har praktik åtta timmar i veckan gör förstås sitt till, men det borde inte vara så uttröttande att det bär hela skulden till min situation. Jag har ju just inga sociala uppgifter, större ansvar eller så.Tack! Det borde gå att komma in i en lunk då jag kan få saker gjorda både hemma och på praktiken. Jag får se det som att det i alla fall händer någonting, även om det går långsamt.

 • http://idiomdrottning.org/ Sandra Snan

  Ah, jag tror att både jag och Nezzla läste det som 8 timmar om dagen, inte veckan.Skönt att höra att det inte var så, då finns det ju ännu mer tecknarhopp! Snart kommer våren.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jo, det är åtta timmar om dagen. Det var jag som skrev fel. Jag är helt virrig ibland.Men det är trots allt inte mycket jag behöver göra om dagarna, så jag tycker ändå inte att det borde slita ut mig.