Så har han låtit det bli sagt, Tochihuitzin

Häromdagen lånade jag hem en bok med aztekisk poesi. Blommornas skönhet och den oundvikliga döden är genomgående teman. Ovanstående stycke är en del av en längre dikt som ska ha skrivits under 1400-talet av en viss Tochihuitzin Coyolchiuhqui.

Min fascination för aztekernas kultur började någon gång under gymnasiet. Faktum är att jag skrev mitt specialarbete om aztekerna. Min stora entusiasm hade dock kunnat få allt att gå åt skogen. Jag vet inte om jag var sjuk eller bara mentalt frånvarande när de gick igenom hur man skulle lägga upp en uppsats av den storleken, för när jag slutligen träffade min handledare var jag helt ovetande om frågeställning, notapparat, avgränsningar av ämnet och allt sånt. Jag ville ju bara redogöra för aztekernas kultur. ALLA aspekter av deras kultur. Ingenting skulle utelämnas. Och jag hade redan kommit en god bit på väg.

Med min handledares hjälp lyckades jag i alla fall styra upp det hela så pass att jag kunde bli godkänd. Jag minns tyvärr inte hur många sidor arbetet slutade på, men jag skrev allt för hand (ja, för hand. Först med blyerts och sedan renskrivning med en svart pilotpenna) och smyckade ut ungefär varannan sida med illustrationer. Så här i efterhand förstår jag inte varför jag inte tog chansen att göra en serie baserad på grekisk mytologi som specialarbete (det var ju ändå sånt som jag satt och gjorde på fritiden). Trots att jag gick det estetiska programmet var jag tydligen helt fixerad vid att ett specialarbete skulle vara textbaserat.

 • http://nezzla.blogspot.com Nezzla

  Nämen skrev du för hand! Jag skulle typ dött! När jag skall skriva sånt som är textbaserat sliter jag mig i håret och blir rastlös. Jag har lättast för bild och matematiska formler. Nu hade vi ett arbete om enzymkinetik och jobbade med ekvationer. Alla tyckte detta var jobbigt förutom jag som hurrade. Nu skall vi skriva en massa text om olika saker i cellen och jag skjuter upp detta i en evighet.Förresten, detta du sitter och jobbar på, "Theia mania" var det va? Säg till när man kan köpa =)

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Har jag bara ett tillräckligt starkt intresse för ämnet så brukar det gå bra. Men när jag läste på högskola kunde det ändå ta mig rätt lång tid att skriva tentor, eftersom jag ibland fastnade på hur jag skulle formulera mig och ordna texten så att den blev smidig och lättläst. Och ju större uppsats desto knepigare blev det förstås.Jag imponeras alltid av folk som är bra på matematik. Själv är jag tyvärr mer eller mindre handikappad inom det ämnet.Det kommer ut ett nytt nummer av Agnosis nu i vår. Lagom till seriefestivalen SPX i slutet av april, hade jag tänkt. 🙂

 • http://nezzla.blogspot.com Nezzla

  Aztekernas kultur var nog väldigt intressant att skriva om =)Den där seriemässan låter intressant, vill så gärna åka. Men jag får se, CSN-pengarna sparas just nu till Metaltown och en dobermannvalp. Men jag kan iallafall köpa hem serier när ekonomin tillåter, så jag säger till! Gillar de Agnosis jag köpte, spännande med nya numret =)

 • http://www.blogger.com/profile/04278395567869888475 Kolbeinn

  Vad heter boken?