Vad säger hunden?

En sak som jag kämpat med den sista tiden är att teckna trehövdade hundar. Tro mig, det är fan nästan lika svårt som att få till korrekta persepektiv. Eftersom jag aldrig varit speciellt förtjust i hundar (vilket inte bara beror på att jag är pälsallergiker. De har liksom alltid gjort mig illa till mods av någon anledning), så har jag heller aldrig varit speciellt bra på att teckna dem. Nå, det finns massor av foton och annat att ta hjälp av. Problemet uppstår när jag kommer på att jycken ska ha tre huvuden och vips så blir teckningen som från början var rätt hygglig plötsligt helt mongo (får man säga mongo? Det får man väl?). Är det konstigt att till och med några antika konstnärer fuskat och bara gett honom två huvuden?

Hur som helst, det var egentligen inte vad det här inlägget skulle handla om. Jag har tecknat hunden så bra som det står i min makt. Ni får helt enkelt stå ut med att den ser lite fånig ut. Vad jag undrar är hur hundar egentligen kan låta när de blir klappade. Ljud av välbehag typ. Det bästa förslaget som jag fått hittills är ”mrrrrr” som ska föreställa något slags vänligt morrande. Jag har hört att olika hundar har olika ljud för sig, men Kerberos är ingen särskild ras direkt så jag kommer helt enkelt välja det som låter bäst.

 • http://www.blogger.com/profile/09822824954345308249 Åke Forsmark

  Jag undrar om inte "mrrr" är alltför likt "morr". Kanske "Mmmm…" skulle kännas mer hund?

 • http://idiomdrottning.org/ Sandra Snan

  Mongo? Ja, om man är rasist bara. Annars är det nog bättre att välja ett annat ord.

 • http://talk.consimworld.com/WebX?14%4065.EBCvaOlyIOd.84%40.1dcdf4df Göran S

  Hundar har ofta ett ljud som liknar ett spinnande när de mår riktigt bra, som Åke är inne på. Jag skulle beskriva det som ett "mmmmmmmmh" med ett "rrrrrrrrh" i bakgrunden."Mmmmhrrhmmmmhhrrmmmmhh"?

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Tack Åke och Göran!Sandra:Får erkänna att jag inte alls tänkte på att det skulle finnas nån koppling mellan mongo och mongol. Jag tänkte uteslutande på att det kunde syfta på folk med Down's syndrom och eftersom mongoloid är en ganska föråldrad beteckning, så trodde jag att ordet mongo numera var frikopplat därifrån.

 • http://www.blogger.com/profile/17025511724973357172 Puck

  Alltså! Vi som tecknar borde ha en encyklopedi( Heter det så?) över hur ljud och läten skrivs! Finns inget knepigare än att försöka komma på hur nåt låter oftast får man bläddra i hundratals gamla tidningarFinns det nåt sånt och var kan jag köpa det isåfall? Jag tycker det ser bra ut iaf 🙂

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Ja, absolut! Vet inte hur många gånger som jag bläddrat igenom andras serier för att se hur de har skrivit vissa ljud. Om det inte finns en sådan uppslagsbok borde någon ta och göra en.Tack! ^^

 • http://nezzla.blogspot.com Nezzla

  Tack så mycket Li!Jag fick mina fanzin idag och blev så glad när jag såg att du ritat Nezzla! Så söt och helt förtjusande bild! Den lades upp på bloggen nu för den gjorde min dag!Ikväll skall jag läsa dina fina serier, du tecknar riktigt, riktigt snyggt!Och angående hunden nu då, jag har ju haft hundar och de har ett slags dovt morrande "mmmmmm" när de njuter. Kanske är "mrrrr" ett bättre sätt att illustrera det på kanske. Det är ett ganska speciellt ljud…Ha det!

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Varsågod!Nezzla hör till den slags karaktärer som jag gillar att teckna, så det var bara roligt. :)Ja, att det kommer bli nån form av "mmmmhrrh" står nu ganska klart. Synd att Hades inte hade en katt istället. Jag har betydligt större erfarenhet av katter.

 • http://www.blogger.com/profile/17599484486103694480 Sliven

  Tatsuya Ishida tecknar fina trehövdade hundar i Sinfest. Bra inspiration? ^_^

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Ah! Tack!