Praktik

Igår pratade jag med bibliotekschefen för Sandvikens bibliotek om möjligheten att få göra praktik där (att ha någon form av inkomst är ju alltid trevligt). Jag hade praktik där för ungefär tio år sedan och det är fortfarande folk i personalen som kommer ihåg mig och är positivt inställda till mig. Att jag faktiskt nästan tagit mig igenom en bibliotekarieutbildning var också ett plus, så nu är det bestämt att jag börjar praktisera där den elfte januari.

Jag nämnde givetvis att jag har en del sociala problem. Blygheten kan förmodligen till viss del tränas bort, men innerst inne tror jag inte att jag är en sådan person som har bra hand med människor (min mamma har berättat att när hon tog ut mig till lekplatsen när jag var liten, så stod jag bara och tittade på när de andra barnen lekte). Folk är så oförutsägbara. Jag föredrar att sitta och göra enformiga sysslor som att plasta in böcker eller sätta tillbaka böcker i hyllorna. Men jag ska förstås försöka göra mitt bästa.

 • http://nezzla.blogg.se Nezzla

  Det här relaterar jag så mycket till! Men jag är aspergare så det är något som brukar följa med…Jag pluggar till ett yrke som förhoppningsvis inte kommer leda till allför sociala jobb, molekylärbiolog (vill bli forskare och låsa in mig på labbet)men jag får panik när vissa klasskompisar ändå är sociala underverk, och då får jag dåligt självförtroende.Serietecknare måste ändå vara ett soft jobb? Du kan ju jobba hemifrån också =)Kul verkar det vara också.Men visst kan man träna upp sociala förmågor. Det tips jag kan ge är att det för min del, så är social kompetens en färskvara. Om jag sitter hemma en vecka är det svårt med folk sedan. Så grejen är att träna mycket på det sociala. Praktik är en bra grej, ha som en rutin att komma ut bland folk och utföra sysslor. Jag jobbar ideellt ibland, och då måste jag vara social. Antar att det hjälper en del…Lycka till på praktiken!

 • http://www.blogger.com/profile/06211095992353113280 Malin

  Skrivet något i efterskott – det var skönt att du blev bättre i axeln :)Ja lycka till med praktiken! Funderar ofta på om det är bättre att skaffa ett jobb som stämmer med ens förutsättningar och egenskaper eller om man ska kämpa med att förändras hela tiden för att passa in på ett jobb med jobbiga moment. När man är runt 30 och fortfarande får magknip av samma gamla situationer kanske det är ett tecken på att man inte kommer förändras, eller? Så brukar jag fundera för min egen del. Å andra sidan, som Nezzla skriver, så är det väl en färskvara.

 • http://talk.consimworld.com/WebX?14%4065.c0DKagKRw98.39%40.1dcdf4df Göran S

  Grattis till praktiken, Li!(Och hellre en tystlåten person som gör sitt jobb än en pratsam social person som inte gör det…)

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Nezzla:Att teckna serier är jättekul, men tyvärr finns det inte så mycket pengar i seriebranschen. I alla fall inte om man tecknar längre serieberättelser. Jag har varit med och gett ut fem böcker (en helt egen bok och fyra i samarbete med Patrik Rochling), vilket jag knappt fått några pengar för alls. Jag skulle i och för sig kunna ta illustrationsuppdrag utöver serietecknandet, men jag är rädd att jag då kanske sliter ut mig och inte får tid och ork till att teckna det som jag verkligen vill teckna.Jag har också märkt att min sociala förmåga blir sämre om jag sitter ensam för länge. Då kan jag till och med störa mig på om folk kommer för nära mig i affären när jag handlar. Så på det viset kan praktiken nog vara nyttig.Forskare låter som ett trevligt jobb. Jag önskar att jag hade haft bättre koll på högskolevärldens möjligheter när jag var yngre. Då kanske jag hade kunnat studera upp mig inom ett område som verkligen intresserar mig.Tack så mycket! ^^Malin:Ja, det är knepigt det där. Hur mycket ska man försöka anpassa sig? Och hur mycket kan man egentligen förändra? Jag funderar också rätt mycket på det där. Vissa saker hos mig själv tror jag inte att jag kan göra så mycket åt, men det kan säkert bli lite bättre än vad det är nu.Tack i alla fall! 🙂

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Göran:Hehe, tack!