Lite gnäll

Det är sent och jag borde lägga mig, men jag känner att jag behöver skriva av mig lite. Jag är hos Patrik i Katrineholm och vi har än en gång pratat om Johannaseriernas framtid. När vi påbörjade vårt samarbete var det väldigt oklart hur mycket vi egentligen skulle teckna, eftersom vi (eller Patrik rättare sagt, det är trots allt han som är manusförfattaren) inte riktigt visste vilka vägar projektet skulle ta. Vid något tillfälle kom Patrik fram till att han hade fyra eller fem böcker i åtanke. Sure, I can do that.

Nu vill han dock fortsätta med Johannasviten så länge det bara går och det vet jag inte om jag är beredd att lova. Även om det har fungerat rätt bra hittills att växla mellan Johannasviten och mina egna projekt, så vet jag inte hur det kommer se ut i framtiden. Jag gillar Johannaserierna, inget tal om den saken, men det är ändå mina egna serier som betyder nånting i mitt hjärta. Om jag går en längre period då jag bara tecknar efter Patriks manus, utan att åstadkomma något eget, känns det i slutänden som att jag inte gör nånting alls.

Därför har jag flera gånger påpekat att det vore bra om Patrik kunde leta upp någon annan tecknare också så att jag inte behövde göra allt, om han nu hade tänkt att köra vidare på detta resten av livet. Hittills har han dock inte hittat någon och jag känner mig elak varje gång som jag tar upp det med honom. Johannasviten är hans brand, hans beroende. Jag har själv mina beroenden (varav att teckna är ett av dem), så jag vet hur det är. Det är inte roligt att ha så pass stor makt och inflytande över någon annans välbefinnande. Samtidigt vet jag att jag måste tänka på mig själv också. Vad vill JAG åstadkomma medan jag ännu har kraft och förmåga?

Jag bara gnäller, men jag kände att jag behövde få det ur mig.

 • http://www.blogger.com/profile/01051603540945726151 Tomas Antila

  jag vet inte, kanske hitta någon som kan härma din stil?:) du skulle kanske kunna göra storyboard och så kan du försöka lära ut hur du schaterar när du tuschar?

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Det behöver inte ens vara identiskt med min stil. Det räcker med någon som tecknar snarlikt och som skulle kunna rycka in och teckna nån bok istället för mig. Det borde finnas NÅGON som både är villig och som tecknar tillräckligt bra.

 • http://www.blogger.com/profile/00249382863791339397 Daniel

  Jag har inte sten koll på hur ofta Johanna böckerna har kommit ut hitintills, men skulle inte en längre paus mellan böckerna kunna hjälpa? (Så du kan spendera mer tid med egna projekt alltså).OM en annan tecknare än du så tycker jag snarare någon som tecknar olikt dig, annars skulle det nog bara kännas som efterapnings försök. (Dessutom finns det nog ingen som kan nå din briljans!)

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Patrik är inställd på att ge ut en bok vartannat år, vilket innebär att man knappt hinner avsluta ett projekt innan det är dags att ta itu med nästa. Och om detta dessutom ska fortgå år efter år utan något bestämt slut, så blir i alla fall jag lite rädd.Åh, du smickrar mig. ^^Själv skulle jag tycka att det vore spännande att se Johannafigurerna i en helt annan stil än min egen, men det är Patrik som bestämmer på den punkten.

 • http://idiomdrottning.org Sandra

  Patrik kan teckna allt i en enkel Matt Feazell–stil, det räcker med att man ser vem som är vem.Den enda som skulle kunna mäta sig med Li är väl Xaime, kanske Patrik kan arrangera en liten cross-over åt det hållet.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Patrik kan tyvärr inte teckna människor alls. Eller i alla fall inte så som han skulle vilja ha dem. Men det borde ju finnas flera skickliga tecknare här i Sverige. Problemet är kanske snarare att de flesta är upptagna med sina egna projekt.

 • http://smorkin.wordpress.com/ smorkin

  Om du vill ha ett råd från någon som du inte känner men som läst både Johanna-böckerna och dina egna serier: Droppa Johanna.De är inte dåliga, men dina egna serier är mycket bättre både manusmässigt och (tycker jag) bildmässigt; intressantare layouter, mer känsla i personerna, osv, som allt tyder på att det du säger om vilka serier du känner mest för också skiner igenom i teckningarna :-)Så som en serieläsare vet iallafall jag vad jag föredrar!

 • Ola He

  Vad smorkin sa.Johanna-sviten är bra och jag är glad att jag har albumen. Men det är i dina egna alster du glänser. Och det är den biten åtminstone jag vill se utvecklas.

 • http://idiomdrottning.org Sandra

  Alltså, smorkin, läs om sista halvan av Skaparens Folk, den skiner som solen. Skriker av lycka när jag läser den.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jag tror vi har kommit fram till en deal som skulle frilägga mer tid för mig. Så förhoppningsvis blir alla glada och nöjda. Men tack Ola och smorkin för de fina orden om mina serier. 🙂

 • http://idiomdrottning.org Sandra

  Åh, Li, jag har jublat en del åt Begravningen också, och åt Du fattar ingenting och många fler juveler från din pennspets.Patrik berättade om er nya taktik, det tror jag blir stenbra. Hoppas ni får roligt medan ni jobbar!

 • Anonymous

  »Stenbra«? Jag blir en idiot när jag är trött.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Tack! Jag hoppas det kommer funka bra. 🙂

 • http://smorkin.wordpress.com/ smorkin

  Skönt att höra att ni båda är nöjda med överenskommelsen!Och jag ser fram emot fler Agnosis nu 😉

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Det kommer ett nytt nummer nu i höst. 🙂