En otrevlig människa

Jag brukar ofta känna mig som en otrevlig människa. Inte för att jag beter mig elakt eller okänsligt mot folk, jag är knappt elak ens när jag borde vara det, utan snarare för att jag är så tyst och skenbart likgiltig. När främlingar börjar prata med mig på stan eller i affärer blir jag ofta bragd ur fattningen. Fast jag anstränger mig för att le och se trevlig ut, får jag mest bara ur mig meningslösheter som ”ja” och ”mhm”, och hela min uppenbarelse skvallrar förmodligen om hur obekväm jag känner mig i situationen och sänder ut signaler som säger ”lämna mig ifred, jag vill inte prata med dig”.

Patrik sa till mig förut att han ofta hade undrat varför jag inte pratade med folk som i mina serier, eftersom serierna var ett bra exempel på att jag egentligen hade fin känsla för dialog. Det är en bra fråga. Skillnaden ligger väl i att i serierna har jag fullständig kontroll. Jag vet hur alla karaktärerna fungerar och vilka motiv som ligger bakom det de säger. När man själv befinner sig mitt i en social situation i verkligheten blir det en helt annan sak. Då inser man oftast först efteråt, när man fått tid att gå igenom det hela i sitt huvud, vad man skulle ha sagt och hur man skulle ha betett sig.

Idag känner jag mig som en otrevlig människa. Jag blev dock lite gladare när jag gick och köpte glass. Alldeles framför mig i kön stod det nämligen en kille med rutig kjol.

 • http://www.blogger.com/profile/01051603540945726151 Tomas Antila

  Hmmm, det är kanske det som är hemligheten med dina bra dialogmanus? I sånna fall, allt för konsten? Jag har bara träffat dig några få gånger, men jag tror att du kan vara som i dina serier om du litar på någon. Bara det att du kanske är lite reserverad inför nya människor:) Och olika personer har olika tröskel för vad som räknas som nytt. Så nej, jag tror inte att du är en otrevlig människa.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Förmodligen tycker väl de flesta att jag bara är lite reserverad och inte otrevlig, men jag känner mig otrevlig ibland ändå. Det blir förstås lättare att prata med folk ju bättre jag känner dem, även om till och med nära vänner har påpekat att jag verkar rätt likgiltig ibland. Det var ju tur att du inte uppfattat mig som otrevlig i alla fall. 🙂

 • http://tomatburgare.bloggagratis.se dean

  det är ju alltid lite… lite som att cykla på en enhjuling, att prata med folk. hm. ja. eller ibland iallafall.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jag som tycker att det kan vara komplicerat nog att cykla på en tvåhjuling…

 • http://smorkin.wordpress.com/ smorkin

  Jag vet inte om jag håller med; jag har bara bytt några korta ord med dig på SPX, men intrycket var inte alls av en elak eller tvär person, tvärtom 🙂

 • Ola He

  Jag tillhör själv kategorin reserverade och jag har förr varit på en nivå som liknar det du beskriver med brist på kontroll och total blockering i konversationen. Har dock blivit bättre med åren, numera såpass socialt fungerande att folk blir förvånade när jag berättar vilken ångest jag fortfarande får när jag träffar folk utan att ha förberett mig, eller bara av att telefonen ringer. Min telefonskräck är fortfarande enorm. Planerade möten går oftast bra nuförtiden. Men nya sällskap kan vara asjobbigt (särskilt om inte alkohol är inblandat).Att jobba som gymnasiebibliotekarie är ett stålbad när det gäller att kunna finna rätt ord i oplanerade situationer. Kanske något för dig?

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  smorkin:Det var ju bra. Det jag brukar känna på SPX (och i de flesta sociala situationer) är att jag är alldeles för fåordig och därmed avvisande på ett lite otrevligt sätt. Men en del av det är säkert bara inbillning.Ola:Usch, telefoner… Jag rycker till varje gång den ringer och när jag är någon annanstans och hör en ringsignal som låter precis som min telefon känner jag alltid ett ögonblick av skräck.Själv dricker jag inte alkohol, men jag har många gånger tänkt att nykterist och social fobi egentligen inte är någon lyckad kombination.