Vidare äventyr på psykavdelningen

Tillbaka i Borås och nyss hemkommen från ett besök hos min psykolog. Idag var det lite roligt eftersom psykologen skickat efter mina journaler från mitt besök hos skolläkaren 1986, dit jag blev kallad på grund av underliga, dåliga matvanor, extrem blyghet och klumpig motorik, samt från barnpsykiatriska mottagningen i Sandviken där jag gick i någon slags terapi i ungefär två år och fick mitt beteende analyserat från ett psykoanalytiskt perspektiv (det talades en del om hämmad aggressivitet).

Psykologen tycker dock fortfarande att jag är ett gränsfall. Vissa saker verkar peka mot Aspergers syndrom medan andra inte gör det. Det faktum att jag enligt journalerna förändrades lite grand och blev mer öppen mot slutet av terapin (efter att dess för innan ha beskrivits som att jag verkade vara konstant ”butter”), skulle till exempel tala för att jag inte var något aspiebarn eftersom sådana är likadana hela tiden.

En annan sak som förvånade mig när vi gick igenom diagnoskriterierna var att mina specialintressen inte riktigt heller passade in i aspergermallen, eftersom de inte var tillräckligt… ytliga. Karaktäristiskt för specialintressen på en aspergiansk nivå är tydligen att de saknar fördjupning och känslomässig utveckling. Kunskaper tas in och rabblas upp på ett ganska ytligt, mekaniskt vis. I alla fall enligt min psykolog. Jag undrar om det verkligen stämmer. Samtidigt går det inte att komma ifrån att jag faktiskt nästan uppfyller alla kriterierna för en diagnos, så psykologen vågade varken bekräfta eller avskriva. Min remiss kommer alltså förmodligen skickas vidare till neuropsykiatriska avdelningen för en mer djupgående undersökning.

För att avsluta med nånting roligare… I söndags gick jag och fikade med ytterligare en serieskapare i Uppsala, Kolbeinn Karlsson, och jag såg en rolig utställning med kitschiga souvenirer på Upplandsmuseumet. Därtill har de sänkt priset på fryst vegetarisk pizza här i Borås. Nu kostar den bara tio spänn! Och om jag bara pillar bort det mesta av osten samt andra saker av oaptitlig konsistens (som zucchini) och lägger på redigt med vitlöksbitar, blir den dessutom fullt ätbar. 🙂