Den förbannade gulligheten

När jag ändå är inne på det här med gullighet… Min teckningsstil är ju jävligt gullig. Den utvecklades främst med inspiration från Disney och till viss del även från en del anime som jag råkade se. Som ett resultat blir allt jag tecknar gulligt och jag har rätt svårt att göra nånting åt det. Det ser inte så farligt ut när jag tecknar vardagsrealism, men när jag växlar genre till fantasy är det som att det plötsligt står ”barnserie” skrivet med stora, självlysande bokstäver över alltihop. Och min tanke är faktiskt inte att teckna för barn. Äldre tonåringar och unga vuxna, visst. Men inte barn.

Anledningen till att jag tar upp det här nu är givetvis att jag vill göra lite mer fantasyserier längre fram och jag oroar mig ständigt över att folk kanske inte kommer kunna ta dem på allvar på grund av min gulliga teckningsstil. För inte så länge sedan läste jag sf-serien Sky Doll som är tecknad i en klart Disney- och mangainspirerad stil (och alltså på ytan ser väldigt barntillvänd ut), men som ändå är riktad till en vuxnare publik. Vad är det som gör Sky Doll till en mer vuxen serie (först bör jag kanske tillägga att jag gillar det som jag hittills läst av den)? Tja, den innehåller lite våld och en hel del nakna bröst, men ämnen som massmedias makt och religiös fanatism är väl inte heller så barntillvända.

Jag har en förkärlek för att ta med lätta filosofiska inslag i mina serier. Frågan är om det skulle räcka för att göra en fantasyserie mer vuxen när alla ser så förbannat gulliga ut hela tiden (även om jag räknar med att det blir lite sexuella inslag också, jag brukar ha svårt att helt utelämna sånt). Argh, jag borde oroa mig mindre och sätta igång och teckna istället, så jag nån gång får nåt ordentligt att visa upp!

 • http://www.blogger.com/profile/14235047898277432029 Per Starbäck

  Übergulligheten tycks inte ha hindrat t.ex. Elfquest att funka som fantasyserie i alla fall…

 • Göran S

  Tänk, jag har aldrig tänkt på din stil som gullig. ”Ren”, möjligen, men det har alltid varit det serierna handlat om som styrt hur jag uppfattat dem.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Per:Nej, det finns ju flera fantasyserier som är rätt gulligt tecknade och som ändå vunnit uppskattning bland vuxna. Och gullig teckningsstil stör mig personligen inte alls när jag läser andras serier, men när det gäller mina egna verk blir jag plötsligt väldigt kritisk.Göran:Hoppas de flesta tänker som du. 🙂

 • http://www.blogger.com/profile/06211095992353113280 Malin

  Nej, jag tycker inte heller att du har en gullig stil, tänkte jag på när jag läste det här.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Det var ju bra. :)Fast det gör mig iofs ingenting om vissa uppfattar min stil som gullig, så länge som de inte tycker att den är störande gullig.

 • http://www.blogger.com/profile/03920999317388092289 Katajanmarja

  Om jag bara förstod vad för konnotationer ordet gullig har i svenskan… Talar vi ungefär om det som engelskspråkiga mangafans kallar för kawaii eller cute?Om man vill nå sådana västerländska läsare som egentligen inte alls förstår sig på serier (och är äldre än mangagenerationen) så kan din stil kanske betyda ett problem. Annars inte.Disneystilen (samt t ex de flesta verken av Osamu Tezuka) tilltalar mig själv inte längre, men å andra sidan kräver det alltid extra krafter att läsa något sådant som "Socker-Conny" eller "Sin City".Li, kanske är dina illustrationer "gulliga", men med en just passande mängd av grym realism "gömd" inuti. Jag tycker att de framför allt är tydliga. För mig ligger de någonstans mellan "Aoi hana" av Takako Shimura och – ja, låt mig säga det – "Maus" av Art Spiegelman. Och det är just vad jag vill se.

 • http://idiomdrottning.org Sandra

  Alltså de äldsta allt-för-konsten–grejerna är ju det, övergulliga dvs. Inte numer, nu är du ju grym!Elfquest är väl inget vidare. Härligt med en indie-framgång men ingen serie jag råälskar direkt.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Ah, jag måste bli bättre på att kolla ifall någon kommenterat äldre inlägg!Tack så mycket Sandra och Katajanmarja (så underbart formulerat förresten; gulliga men med "en passande mängd av grym realism gömd inuti"). <3