Laddade platser

Eftersom det varit så fint vårväder de senaste dagarna, så har jag varit ute en del – iförd min svarta kavaj och min svarta hatt, så ingen skulle missta mig för en ”vanlig” människa. 😉 Mest i Ramnaparken. De har bland annat ett friluftsmuseum och en sjö med en massa olika fåglar. Det som jag är mest förtjust i är nog dock ett litet konstruerat vattenfall som porlar ner från en av slänterna. Tyvärr kan jag inte visa någon bild av det, eftersom min digitalkamera plötsligt beslutat sig för att lägga av.

Porlande vatten i lagom mängd är något som alltid fascinerat mig. Som barn letade jag ihärdigt efter bäckar som var mer än smutsiga, vattenfyllda diken längs vägkanterna. Det var oftast ett fruktlöst sökande där man fick anledning att förbanna människornas framfart över naturen. Överallt bara tomma, döda bäckfåror eller små, tragiska kvarlevor. När jag, min morfar och en av mina systrar till slut stötte på något som faktiskt skulle kunna kallas för en bäck ute i skogen nånstans, kändes det som att jag hade kunnat stå där och bara titta resten av dagen.

Som barn lade jag också märke till att flera av lekplatserna som jag besökte hade mystiska anordningar som verkade ha med vatten att göra. Oftast rörde det sig om en vattenpump som man kunde veva på för att leda ner vatten i olika trärännor. Dessa vattenpumpar fungerade dock inte längre och det enda som fyllde trärännorna var torr sand. Återigen lämningar från en annan tid innan mig som varit mer perfekt (eller som åtminstone verkade ha varit roligare). Jag drömde om att hitta en lekplats där denna tid levde kvar, där det fanns en vattenpump som fortfarande fungerade. Men det gjorde jag förstås aldrig.

Detta får mig oundvikligen att tänka på en av mina absoluta favoritplatser. Berthåga kyrkogård i Uppsala. Där finns en trappstegspyramidliknande formation med vatten som rinner ner längs de olika etapperna. Kombinationen av porlande, solbelyst vatten och känslan av lämning från en annan tid (eller rent av något utomjordiskt) är oslagbar. Jag är kanske lite konstig, men jag skulle kunna sitta där i flera timmar.

 • Anonymous

  huvudet på spiken, handen i vattnet 🙂

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Yes! 🙂

 • http://www.blogger.com/profile/08942471770602309424 JennyB

  Bästa grejen på Göteborgs Lustgårdar-utställningen i somras var Lisebergs nya parkdel, med ett ljuvligt vattenfall i flacka trappsteg. <3 Parken finns kvar och jag tänker gå dit så ofta jag kan i år.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Det låter trevligt. Det borde man titta på. 🙂

 • Anonymous

  ..Andra oaser är Slottsskogen och speciellt trädgårdsföreningen 🙂

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Ja, jag borde åka in oftare till Göteborg.