Sanningen ska göra dig fri

Idag när jag och Patrik var ute på promenad stötte vi på två mormoner som ville hjälpa oss att hitta rätt här i livet. Patrik tog genast chansen att diskutera lite teologi med dem, medan jag förnöjt funderade på hur jag bäst skulle förklara att jag på intet vis var troende och inte heller hade några planer på att bli det. Till min stora besvikelse var mormonerna inte intresserade av min åsikt. De gav mig knappt en blick, som om jag överhuvudtaget inte var där. Jag var lite irriterad efter det och undrade ifall folk i regel såg mig som något obetydligt och ointressant. Fast å andra sidan kanske det är lika bra. Jag har pratat med några Jehovas Vittnen och en Livets Ordare tidigare som haft väldigt svårt att förstå mitt icke-behov av en gudstro. Han från Livets Ord ville rent av ha min adress (det fick han inte). Ni vet, om Gud inte finns så finns det ju heller ingen moral. Den icke-troende låter bara bli att utföra brottsliga eller omoraliska handlingar på grund av sociala normer och inte på grund av att någon gudomlig makt säger att det är fel. Det är ju för jävligt.

 • http://www.blogger.com/profile/09280495395921852836 D. Blücher

  Jag har mest råkat på mormonerna som försökt rekrytera mig: En gång när jag var påväg hem från affären med två bärkassar, möte jag två rätt unga mormoner en av dom säger på svenska med amerikansk bryning: Ska jag hjaelpa dig mead vesskerna? Så kan vi prata lite sen… Jag tackade nej men nu i efterhand ågrar jag mig, dom kunde fått bärra hem kassarna till dörren och så kunde jag säga att jag inte hade tid eller något. Annnars har jag bara träffat två Jehovas vittne som ringde på, men aldrig något Livets Ord. Vilket jag är glad för. De mormonerna ni träffade de var män eller? Det var dom jag träffade, jag kan aldrig säja att jag har sett en kvinnlig mormon som har försökt rekrytera människor. Bara sett kvinnliga Jehovas rekryterare ..Men om Gud inte finns och aldrig har funnits, betyder inte det att moralen som då inte borde finnas hela tiden varit en uppfinnig av människan utan någon hjälp av ett högre väsen? Betyder det då inte att vi har en generellt stor uppfattning om vad som vi anser är rätt och fel? Icketroende vill lika lite som troende bli mördade, misshandlad, rånade m.m. En person som har torterat människor, skulle med högsta sannolikhet inte vilja bli behandlad så som han behandladt andra. Eller?

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Ja, mormonerna som vi stötte på var män. Killen från Livets Ord träffade jag en gång när jag var i Uppsala. Han kom fram och började prata när jag för tillfället satt ensam utanför domkyrkan.Jag anser själv att det inte finns någon absolut moral och att vad som betraktas som rätt och fel hela tiden varit bestämt av människor. Det betyder inte att jag anser att det är tillåtet att göra vad som helst, men en del troende verkar se det som att i en värld utan Gud blir allting plötsligt tillåtet. Man hålls bara tillbaka av den sociala konventionen. Men som du säger, icke-troende vill ju lika lite bli rånade, misshandlade, osv. Det är väl tanken på att om det bara är mänskligt omdöme som kommit fram till vad som är rätt och fel, så är det något obeständigt som kan ändras, som skrämmer vissa.

 • http://www.blogger.com/profile/09280495395921852836 D. Blücher

  Ja, du har en bra poäng. Men är det inte en ganska intressant att vi ändå har utvecklat en hyfsat snäll moral i fall det inte finns en gud? Vissligen kan moralen skilja sig åt i olika kulturer, det som är moraliskt rätt här kan var fel någon annanstans och tvärtom. Men skulle moralen ens kunna existera utan medkänsla? och så länge människor har medkänsla så kan väl inte ”hemskheter” pågå i för långa perioder utan att en grupp människor försöker ta bort det ”hemska”?

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jo, jag vill gärna tro att det är så. Inget samhälle skulle ju fungera i längden om det till exempel var tillåtet att döda vem som helst som misshagade en. Altruism lär dessutom vara något medfött, eftersom det är gynnsamt ur ett evolutionsperspektiv (samarbete med andra individer gynnar spridningen av arten).