Mina projekt

Blä. När det nästan har börjat mögla bland disken vet man att man borde ha tagit hand om den för länge sedan. Efteråt tog jag en dusch, då jag kom fram till att jag inte tvättat mig ordentligt på ungefär en vecka. Medan jag åtgärdade detta blev jag även påmind om att jag inte rensat golvbrunnen i duschen på nästan ett år. Det får bli morgondagens stora projekt.

Annars har jag just nu två egna serieprojekt som jag kommit igång med så smått och hoppas att det kommer bli någonting av. Det ena är ”Theia mania” som jag påbörjade redan i somras och har tecknat klart det första kapitlet till. Jag har skrivit ner handlingen i korta drag och är nu i färd med att bestämma repliker och layout för det andra kapitlet. Ni som är bakanta med mina realistiska serier vet vad ni har att vänta. En slags blandning av Daniel Ahlgren och Adrian Tomine.

Från det första kapitlet av ”Theia mania”.

Det andra projektet är helt annorlunda. Lågmäld fantasy typ. Berättelsen tar sin utgångspunkt i den grekiska mytologin och en del av handlingen är direkt inspirerad av ”Menippus – Ett nekromantiskt experiment” av Lukianos (ca 125-180 evt). Arbetsnamnet på serien är ”A god apart from gods”, vilket är en mening tagen från ovan nämnda text (jag har bara läst Lukianos på engelska. Vet inte riktigt hur pass mycket som egentligen finns översatt till svenska. Först funderade jag faktiskt på att försöka göra hela serien på engelska, eftersom jag tänkte att nästan ingen i Sverige förmodligen var intresserad av att läsa den här typen av serier). Än så länge finns handlingen nerskriven i korta drag, men inget ordentligt manus. Vad kan man säga? Lågmäld och med en blandning av humor och allvar.

 • Göran S

  Det finns några stycken, t ex ”Samtal mellan gudar” och ”Om Peregrinus död”. Jag har inte läst dem, men nu kanske jag gör det. (Se där vilken naturbegåvning du är som bibliotekarie — inspirerar till läsning av klassikerna bara sådär.)Jag köpte diskmaskin på ett rätt tidigt stadium när jag äntligen lämnade studentrummet och flyttade in i lägenhet — jag hade egentligen inte riktigt råd med det, men det var ändå värt det för att slippa bergen av disk som ständigt tornade upp sig.

 • http://www.blogger.com/profile/13872281779827534403 Nickan

  Ja, diskmaskin är meningen med livet! Och inte så fasligt dyrt heller.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jag gillar ”Samtal mellan gudar”, men det beror förstås mest på att jag är så välbekant med karaktärerna och myterna som de hänvisar till. Jag tror att texten som jag nämnde ingår i ”Samtal mellan döda” (eller ”Dialogues of the dead” som den heter på engelska). Den är ännu roligare. ”Om Peregrinus död” har jag tänkt att jag ska läsa hur länge som helst, men det har inte blivit av.Diskmaskin låter som en klart vettig investering.

 • Göran S

  Jag läste ”Om Peregrinus död” i dag, men så där jätterolig var den ju inte. Det var mer en upprörd drapa över att folk gör vad som helst för att komma i blickpunkten — t ex bränner sig levande på bål — och alltså på sitt sätt förvånansvärt modern.Stadbiblioteket hade också en rätt tjock samling från 1917, översatt av Hans Hult: ”Valda skrifter”. (Den kommer dock att ta litet längre tid att ta sig igenom.)

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Lukianos texter känns ibland rätt moderna. Jag blev förvånad över hur pass lättlästa de var när jag först började läsa dem (fast jag har hittills främst läst de med mytologiskt innehåll). I ”Samtal mellan gudar” finns det till exempel en dialog mellan Hera och Leto där Hera menar att Apollon egentligen inte alls kan förutsäga framtiden: ”he takes good care to be on the safe side by giving ambiguous answers that no one can understand, and makes money out of it, for there are plenty of fools who like being imposed upon,–but sensible people know well enough that most of it is clap-trap”.Hm, här i Borås verkar det inte finnas något av Lukianos. Eller så är det bara jag som fortfarande är värdelös på informationssökning.

 • Göran S

  Nej, Borås har väl inte riktigt de anorna som lärdomsstad redan på 10-talet som Uppsala har, så lite förspänt har man ju av att bo här… Jag brukar gå på Libris (http://libris.kb.se/) och beställa fjärrlån för sådant som jag verkligen vill läsa. Tyvärr är jag ju inte student längre, så jag måste göra det via stadsbiblioteket och betala 10:- per bok, men du som är student torde väl kunna göra det gratis via universitetsbiblioteket.(Fast Libris verkar inte ha med de vanliga biblioteken; Uppsala stadsbiblioteks Lukianos-ex verkade inte finnas med på listan där.)

 • http://www.blogger.com/profile/03920999317388092289 Katajanmarja

  ”Theia mania” ser mycket lovande ut, om man nu överhuvudtaget kan säga någonting på grund av två rutor. Vill läsa!Jag är också glad att du orkar fortsätta med fantasyn. Själv har jag inte läst så mycket mytologi; mina nutida fantasyfavoriter är närmast sådana som Ursula K. Le Guins och Brian Aldiss bästa verk.Att fantasygenren skulle ha så lite prestis inom den svenskspråkiga serievärlden som du berättat känns rentav svårt att begripa. Jag planerar att skriva något om fantasyseriernas ställning i Finland, men kan inte säga när.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Tack! Första kapitlet är som sagt färdigt och jag hoppas att det inte kommer ta mig alltför lång tid att teckna resten.Det har börjat öppna upp sig lite grand för fantasyserier i Sverige den senaste tiden. Jag vet i alla fall ett par förlag som ställer sig någorlunda positiva till genren (om de skulle ställa sig positiva till min grekiska mytologi-serie vet jag dock inte, eftersom… ja, jag har ju ingenting att visa upp ännu).Det skulle vara intressant att höra hur det är i Finland på den punkten.