Lurad

Vill ni veta hur jävla grundlurade ni har varit i hela livet? Då kan ni gå in och läsa på den här sidan om faktoider. En faktoid är en föreställning som hålls för sann, men som i själva verket är helt felaktig. Ibland kan det röra sig om ganska harmlösa saker, men personligen kände jag mig nästan lite upprörd när jag till exempel fick veta att guldfiskar inte alls har dåligt minne. För det har man ju alltid fått höra.

Några få saker på sidan kände jag faktiskt till, då det råkade sammanfalla med något område som jag varit eller är nördigt intresserad av. Som att de egyptiska faraonerna fick nya namn i och med sina kröningsdagar (i alla fall från och med den femte dynastin) och därefter tilltalades vid det så kallade tronnamnet, medan de för oss bara är kända under sina födelsenamn. Och att faraonerna bakom de tre pyramiderna i Gizeh nästan alltid omnämns under sina grekiska namnformer, när de egentligen hette något i stil med Khufu, Khafre och Menkaure (och varför inte det blivit mer etablerat förstår jag inte. Jag menar, hur mycket festligare låter det inte med Khufupyramiden istället för Cheopspyramiden?).

Egentligen har jag inte alls tid att sitta här och blogga. Jag har en två-sidig serie till Nasses Nekrozin som ska tuschas innan jag åker iväg till Patrik i Katrineholm tidigt imorgon. Och så borde jag kanske städa också. Sedan har jag för mig att det var det något om en magisteruppsats, men det var nog inget viktigt…

  • h…

    åh, nej, är det sant det där med guldfiskarna? usch då.jag som alltid mår lite dåligt när jag ser en guldfisk i en pytteliten skål men ursäktande tänkt att ”jaja, den har ju så kasst minne att det ändå blir lite spännande att simma runt där inne och återupptäcka platsen”.

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Om de far illa av att simma runt i en liten skål vet jag inte, men minnet är det tydligen inget större fel på i alla fall.