I jakt på god läsning

Happy happy! Jag har slutligen fått mina pengar. Jag borde fira detta genom att ge mig själv en present i form av en bok eller en serie. Det finns en bok som jag gärna skulle vilja ha. Osunt förnuft av religionshistorikern Olav Hammer. Jag har tidigare lyssnat på ett föredrag av honom som till stora delar byggde på den boken och det var verkligen intressant. Det handlade bland annat om att människan har en medfödd förmåga att upptäcka mönster och samband i sin omgivning, en förmåga som av överlevnadsskäl är en aning för uppskruvad. Vi ser alltså gärna mönster och samband även där det inte finns några, vilket banar väg för skrock och vidskepelse (inklusive av religiös och andlig sort). Och naturligtvis tror sig människor i allmänhet veta bäst själva och att de alltid resonerar rationellt, medan alla andra är dumma och faller offer för hjärnspöken.

Sedan skulle det vara trevligt att läsa en bok om kärlek och sexualitet under antikens Grekland som, till skillnad från den senaste jag läste, inte är skriven av en patriotisk grek. Det var förvisso ganska underhållande att se hur författaren lovprisade den grekiska kulturen som demokratins och de sköna konsternas vagga (Homeros beskrevs till exempel som ”the greatest poet of all time”) och hur hon ansträngt sig för att tona ner mindre passande saker, som de sexuella drag som förekom inom det pederastiska systemet. Men fina bilder fanns det i alla fall. Och massor av citat från gamla, antika texter. <3

Så… Är det någon där ute som har läst något intressant eller underhållande i bok- eller serieväg på sistone?

 • http://www.blogger.com/profile/06211095992353113280 Malin

  Haha, den där tron på att man själv är den enda som har förmågan att tänka kritiskt läste vi om när vi höll på med publikstudier i skolan. Det var roligt. – JAG förstår ju att man inte ska lita på allt man hör, men jag tror andra kommer bli påverkade!Gällande böcker så läser jag bara Robert Jordans fantasy i sommar, verkar det som. Jag läste i och för sig Mig äger ingen av Åsa Linderborg för ett tag sen, den var bra. En självbiografi om en annorlunda uppväxt.Har inte läst serier på länge. Ååh, vad jag längtar efter att glida in på biblioteket och rensa i deras seriehylla som förr…

 • http://talk.consimworld.com/WebX?14@73.GzdMeSBHdZq.117@.1dcdf4df Göran S

  Jag läste nyssens ”Mutts. the Comic Art of Patrick McDonnell”, ett retrospektiv över seriens första tio år eller så, med kommentarer av McDonnell själv (de kunde gärna ha fått vara litet mer utförliga). Underbart.Av de senaste veckornas icke serierelaterade läsning kan jag varmt rekommendera: Maja Hagermans ”Det rena landet. Om konsten att uppfinna sina förfäder”, som handlar om hur ”germanerna” idealiserades av Tacitus som särskilt ”ursprungliga” och ”rena” och hur vi i Sverige (och även utomlands) har använt Tacitus’ (och liknande) resonemang för att känna oss särskilt märkvärdiga — i alla samhällsklasser. Paradoxalt nog tycks nazisternas förgudning av det ariska ha hjälpt oss att vänja oss av med de dumheterna; t ex kunde inte Socialdemokraterna hålla med ett så arbetarfientligt parti om dess grundsatser…Göran Dahls ”Radikalare än Hitler? De esoteriska och gröna nazisterna. Inspirationskällor. Pionjärer. Förvaltare. Ättlingar”, som spinner vidare på ett angränsande ämne, nämligen de synnerligen vittspretande stolliga visionärer som lade grunden för den nazistiska världsåskådningen. (”Världisläran” — http://en.wikipedia.org/wiki/Welteislehre — är helt klart värd att sätta sig in i; milda makter!) Bäst är nog ändå Karl Maria Wiligut, vars psykotiska fantasier användes av Himmler för att skapa SS’s pseudo-religion.Samt även Albert Seatons ”The German Army 1933-45” om hur desorganiserat och ila planerat det nazistiska försöket att sno åt sig lebensraum i Europa var — och hur undfallande Tysklands höga militärer betedde sig gentemot Hitler och dennes lakejer, med påföljd att de så småningom förlorade kontrollen över sitt eget område, krigföringen, och sedan även arméerna (till den ryska vintern och sovjetiska offensiver) och landet.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Äsch, nu har Joacims internet kollapsat och det verkar som att det kommer ligga nere i några dagar. Typiskt!Tack för alla lästips i alla fall (nu får man dessutom en massa tid till att läsa). 🙂

 • Göran S

  P. S. Hr. Hammers bok fanns på några av Uppsalas filialbibliotek men är utlånad på stadsbiblioteket, så för att undvika att jag glömmer bort den under väntetiden kommer jag nog att låna den på universitetsbiblioteket. Tack för tipset.

 • http://www.blogger.com/profile/06211095992353113280 Malin

  Hej, jag har som utmanat dig pånåsätt. Kolla på min blogg.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Prisa gudarna (eller nåt)! Return of the net!göran:Jag har den här ovanan att jag hellre köper böcker än att låna dem, så när jag hittade Hammers bok på antikvariatet Röda Rummet köpte jag den direkt.malin:Oj, oj. En utmaning. Det här måste jag noga begrunda…

 • Göran S

  ”Jag har den här ovanan att jag hellre köper böcker än att låna dem” — jag med… fast sen tog pengarna och utrymmet slut. (Fast innan det hände var det fantastiskt att komma till Uppsala med alla antikvariat som fanns här förra årtusendet, innan internet gjorde att många av dem stängde och övergick till att sälja över nätet.)