Uppsala, mitt Uppsala…

Nu har jag varit i Uppsala i över två veckor utan mitt skrivbord, mitt ljusbord och mina pennor och penslar. Det börjar kännas. Det liksom spritter lite otåligt i fingrarna. Teeeck-naaa! Men jag har faktiskt gjort en del arbete till min planerade serie genom att gå runt och ta referensbilder. Först hade jag tänkt att serien skulle utspela sig i Göteborg, men varför inte ta Uppsala istället som jag är mer bekant med?

Jag har alltid gillat Uppsala. Uppvuxen endast ungefär tolv mil härifrån, så har staden väldigt länge haft sin plats på min karta (inte minst för att jag och alla mina syskon, tror jag i alla fall, är födda på akademiska sjukhuset i Uppsala, så det har blivit många turer hit genom åren). Jag tycker att staden är rätt vacker också och gillar att promenera runt här (fast om man kommer från Sandviken är nästan allting annat vackert i jämförelse).

Länge framstod Uppsala som en symbol för skönhet och intellekt. För sådant som var ouppnåeligt för någon som jag. Första gången som jag tittade in i universitetshusets aula var det som att jag blev nedtryckt ända ner i skorna av all den högstämda prakten. Trots att jag vid det tillfället var tjugofyra år gammal, kände jag mig som en eländig, liten arbetarunge. Jag föreställde mig att här gick alla människor som räknades. Själv skulle jag aldrig vinna inträde till den världen eftersom mina betyg var för låga. Jag skulle aldrig räknas.
Tids nog blev jag äldre och klokare och insåg att även Uppsala har sin beskärda del av riktiga idioter.

Och vad är det för jävla stad där man inte kan få tag på en ankh? Jag trodde att det var en av de mest slitna och populära symbolerna, men både New Age-butikerna och de mer tonårsalternativa ställena verkade knappt ens veta vad det var. Måste man åka till jävla huvudstaden för att få tag på en?

  • Göran S

    På Museum Gustavianum kunde man i alla fall förr såväl köpa böcker om egyptologi som gamla scarabéer (av den pyttesmå sorten, som kanske inte alls heter scarabéer). Kanske kan du hitta en ankh där.

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Ja! Hur kunde jag glömma bort Gustavianum? Där fanns det ankh-tecken minsann. Tack! 🙂