Lite lustigt

Jag har fastnat i antikens Grekland igen efter att ha läst igenom Iliaden. Det är en av de kulturer som fascinerat mig sedan jag var tonåring och som jag ständigt återkommer till lite då och då – i synnerhet som jag använde de grekiska gudarna som seriefigurer en gång i tiden (och som jag faktiskt fortfarande tecknar ibland, men det är egentligen min mörka, pinsamma hemlighet ;)).

De där spartanerna var lite lustiga (nu talar jag om den klassiska perioden, inte det Sparta som nämns i Iliaden). Deras samhälle var definitivt inte genomsyrat av någon sympatisk ideologi. Det var en sträng militärstat med närmast fascistiska drag, där man strävade efter att skapa en renrasig krigarelit. Allt som betraktades vara av sämre genetiskt material rensades bort. Trots detta, eller snarare på grund av detta, hade kvinnorna i Sparta en starkare ställning än vad som var vanligt i den övriga antika världen. Spartanska flickor fick lika mycket undervisning som pojkarna, de tränades i idrott och gymnastiska övningar för att bli starka och robusta (under vilka de liksom pojkarna uppträdde nakna) och kunde röra sig utomhus mycket friare än sina instängda athenska systrar. De disponerade dessutom fritt över sin egendom och även ofta över sina mäns, eftersom dessa nästan ständigt var ute på militärtjänst.

I den här typen av militaristiska samhälle var det helt enkelt nödvändigt att kvinnorna uppfostrades till en större självständighet och det var viktigt att de var sunda och friska för att kunna föda lika sunda och friska barn åt staten.
Sedan har vi det här med pederastin. Om jag förstått saken rätt uppmuntrades, eller rent av förväntades, pojkar och flickor efter ungefär tolv års ålder att ingå romantiska förhållanden med en äldre person av samma kön. Den äldre fungerade då som en slags mentor och inspirerade pojken eller flickan på ett sätt som bara den romantiska kärleken gjorde möjlig. Meningarna går isär ifall dessa förhållanden även innehöll sexuella inslag.

Alltid lite lustigt när en kultur med högst osympatiska drag även uppvisar tydliga ljuspunkter. De var visserligen militarister och fascister, men några överdrivna kvinnohatare och homofober var de i alla fall inte.

  • http://www.blogger.com/profile/03110132908752460732 ulf dollartecken

    Miss Li: Vill du – apropå blogginlägget – möjligen ha något vykort från Aten i slutet av månaden, eller verkar det tråkigt? (Normalt sett skickar man väl bara vykort till folk man känner på riktigt, men jag är ju också ett förmodat Aspie-barn, så jag fattar inte riktigt sådant.)

  • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

    Miss Li tycker att det skulle vara roligt att få ett vykort från Aten. 🙂