ALL HAIL DISCORDIA

Det här var den mest tidskrävande bilden som jag gjort på länge – men så blev den också djävulskt snygg (om jag själv får säga det). Jag gjorde den främst för serieutställningen till Göteborgs serievecka, då jag tyckte att det kändes lite futtigt att bara komma med diverse fragment ur olika serier. Att komma på motiv till Agnosis-bilder är annars inte lätt (för den oinsatte: Agnosis är alltså namnet på mitt seriefanzine bestående av både fiktiva och självbiografiska berättelser, ofta med lättare filosofiska och analyserande inslag), eftersom jag just inte har några återkommande karaktärer utom mig själv. Och det känns lite… ego att smälla upp sig själv på en bild så där.

I bakgrunden syns discordianismens Eris, kaosets och förvirringens gudinna (i positiv bemärkelse). Det kändes väldigt passande att ha henne där, eftersom själva ordet agnosis är en omvänd form av gnosis (grekiska för ”kunskap” eller ”insikt”) och alltså ska stå för okunskap och icke-vetande. Dessutom gillar jag förvirring. Frånvaron av fastslagna sanningar kan visserligen bidra till att man blir oengagerad och riktningslös, men det utgör samtidigt ett skydd mot att ständigt tolka världen och dra slutsatser utifrån en enda ideologi.
Apropå nåt helt annat, så hände det nåt lite läskigt för några dagar sedan. Min kompis Patrik (som för övrigt blivit anställd som lärare vid serieskolan i Vingåker) ringde och berättade att hans flickvän krockat med en buss. Som tur var fick hon bara lindriga skador, men situationen hade kunnat se helt annorlunda ut. Usch. Det var ju inte alls så länge sedan som Joacim också var med om en traffikolycka. Man blir alltid skakad vid insikten om att sådana saker inte bara drabbar okända människor runt omkring, utan även kan hända ens mest nära och kära.