Idéer

Fröet till en berättelse har börjat gro i mitt huvud. Den här gången är det åt det mer vardagsrealistiska hållet. Jag har skrivit ner handlingen i väldigt korta drag och gjort ett första utkast på huvudkaraktären, som ni kan se här nedan.


Angående hennes lite lustiga klädsel, så är det ett försök från min sida att åstadkomma ett utseende som känns lite ”för mycket”. Något som inte riktigt är etablerat i någon grupp och som påminner om hur det kan bli när små barn själva väljer ut sina kläder.
Med allt annat som jag har att göra nu – skolarbete, den fjärde Johannaboken och dessutom att illustrera en barnbok efter Patrik Rochlings manus – så kommer det dröja ganska länge innan jag kan sätta mig ner och arbeta med serien. Men idéerna finns där i alla fall. Det är det viktigaste.

Häromdagen satt jag och funderade på vilket material som jag egentligen skulle kunna ha med i en andra bok, av det som jag hittills har färdigt och av det som jag planerar att göra, och då slog det mig… Onani förekommer i hela tre av serierna (och i en annan förs det på tal). Hm, ja… Jag har en viss förkärlek för att skildra onani, framför sex med andra människor, i mina serier. Delvis på grund av att jag störde mig på att sex på egen hand verkade ha ett lägre värde än att dela sina kroppsvätskor med en annan person och att man därför inte talade om det så ofta. Men jag gillar väl att teckna det också, antar jag. Kanske borde försöka göra en serie som är i total avsaknad av sex eller sexuella anspelningar. Innan det blir för mycket.

 • http://www.blogger.com/profile/14377175593781972772 Stef

  ”För mycket”? 😀

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Patrik sa en gång skämtsamt till mig: ”Dina serier är lite som Hollywood-filmer. Man vet att det förr eller senare kommer en scen med snusk i”.Och jag vet ju att jag har en tendens att ofta ta med sånt. Men jag vet inte vad folk i allmänhet har för inställning till det (folk som läser mina serier alltså). När blir det för mycket?Ett av mina favoritalbum, Summer Blonde av Adrian Tomine, består av fyra längre serienoveller och i alla av dem förekommer det nånstans antingen explicit sex eller tal om sex. Själv har jag inte stört mig på detta eller tyckt att det är för mycket. Men jag vet som sagt inte vad folk i regel tycker.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Öh, hoppas att det var det sexuella som du syftade på och inte huvudkaraktärens klädsel. ^^;

 • http://www.blogger.com/profile/13872281779827534403 Nickan

  I mitt fall finns det inga sexskildringar. Det är ett medvetet drag eftersom jag tycker först och främst att sex står i vägen för det intellektuella. För det andra tycker jag att de flesta tecknade sexskildringar är skrattretande dåliga. När det ska vankas sex, finns det ofta ingen dialog som kan höja bilderna och föra berättelsen framåt, utan tecknarens bilder måste bära hela lasset. För det mesta: tvärstopp. Det finns ju en hel del dåliga exempel som ser mer ut att vara från någon högstadietoalett än ur ett seriealbum. Ska man förväntas relatera till det? Bättre då att låta karaktärer tala om sex. Eller ännu hellre: skippa bilder helt. Sex fungerar mycket bättre som innehåll i romaner och noveller.(Innan jag postade denna kommentar kollade jag snabbt igenom din samlade katalog för att försäkra mig om att du inte skulle känna dig träffad.)

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Du har rätt i att många sexskildringar känns ganska dåligt gjorda och DET är en sak som kan störa mig, hur man ständigt matas med samma typ av sexskildringar som man kanske inte alls kan relatera till.Jag brukar tänka att det sex som finns i mina serier ska ha ett syfte, att det på nåt vis ska hjälpa till att bära upp berättelsen istället för att bara finnas där ”för att” (fast ibland kan ju syftet iofs vara att man vill visa sex som man själv skulle vilja se).

 • http://www.blogger.com/profile/14377175593781972772 Stef

  Jo, jag syftade på det sexuella =) Hehehe, jag hade en liknande fundering som slutade med flera diskussioner och ett blogginlägg. Det är kul att analysera sina egna serier och varför man ritar vissa saker.Den enda anledningen till att det skulle vara för mycket av sex är väl om man vill rikta sig till yngre eller undvika att framstå som pubertal.Jag säger dock som Mats Jonsson, sex kan till exempel vara en stark kontakt mellan två människor, och onani är ju, ja öh normalt? Kan man väl skildra likväl som att rita någon som sover. Plus att det såsom du säger kan användas för att föra historien.Sex i serier kändes som teh shit 2005. Men nu tycker jag att det förekommer i nästan alla serier. Fast du har rätt i att onani inte skildras lika mycket.I övrigt föredrar jag nog sex i serier framför romaner och noveller.

 • http://www.blogger.com/profile/14377175593781972772 Stef

  Förlåt, sex i serier framför sex i romaner och sex i noveller menar jag.