Information Retrieval

Häromdagen letade jag efter en kursbok om statistiska metoder. Enligt högskolebibliotekts katalog fanns den dock inte som referensex utan bara som vanligt utlåningsex (och var förstås utlånad sedan länge). Jag gav utlopp för min frustration över att kanske behöva köpa eländet inför en klasskamrat, och blev då upplyst om att boken ifråga visst fanns som referensex. Det var så att den fanns i olika upplagor och att bara den senaste hade satts på referenshyllan. I katalogen var den dock placerad åtskilliga poster längre ner från den första, varför jag inte hade sett den. Lurad av bibliotekets katalogsystem… Där ser man vilken fin bibliotekarie jag kommer bli.

En annan sak som jag funderat mycket på när det gäller kurslitteraturen (och min blivande roll som bibliotekarie) är hur man egentligen ska göra med alla de där böckerna som enligt katalogen finns i biblioteket, men som likväl aldrig står på hyllan eller i någon bokvagn, oavsett vilken tid på dagen som man letar efter dem. De måste ju ha försvunnit in i en osynlig, parallell dimension eller nånting. Hur fan kommer man åt dem? Den sortens information retrieval skulle jag bra gärna vilja lära mig.