Huvudvärk

Nästa termin är det dags att skriva magisteruppsats, så om någon månad ska jag ha kommit på ett lämpligt ämne att skriva om. Jag vet inte varför, men jag har alltid så in i helvete svårt att komma på sånt. Min hjärna blir som helt blockerad. Att ämnet måste ha en viss relevans för biblioteks- och informationsvetenskapen gör inte det hela enklare, eftersom sånt som intresserar mig på allvar ofta faller inom en helt annan ämnesdisciplin. Typ historia, litteratur- eller religionsvetenskap.

Som om inte detta gav upphov till nog med huvudvärk, ska vi även på nuvarande kursens tentauppgifter utgå från egna frågeställningar – helst den frågeställning som vi sedan vill skriva magisteruppsatsen utifrån. Och jag kommer inte på nånting! Förhoppningsvis kommer det väl lossna så småningom (det brukar det göra, det måste det göra), men för varje dag som går bankar paniken allt häftigare innanför bröstet och hemsöker mig med spökbilder av hur hela utbildningen går åt helvete.

När jag går och lägger mig på kvällarna stänger jag av alla tankar som rör skolan och min egen situation överhuvudtaget och fokuserar bara på trevliga saker. Som grekisk mytologi, till exempel (okej, den innehåller kanske en del våld och patriarkaliska svinerier, men nån biblioteks- och informationsvetenskap förekommer i alla fall inte).

 • http://www.blogger.com/profile/06211095992353113280 Malin

  Åh… igenkänning. Det är svårt med eget ansvar för studierna, allstå jag menar att själv bestämma vad man ska skriva om och hur/när man ska göra det… Det är lustigt hur det på nåt sätt brukar knyta ihop sig ändå.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Ja, jag hoppas på det.

 • http://www.blogger.com/profile/16750645901698476845 Stefan Petrini

  En klassiker är ju att skriva om ”bibliotekens inköpspolicy när det gäller X”, där ”X”= nån litteraturgenre eller liknande man är intresserad av.Själv ämnar jag göra nåt på ämnet ”Biblioteksutvecklingen i Sandviken 19??-19XX” Rafflande värre. Vi kanske till och med kommer att vara med på samma opponeringstillfälle.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Jag har fått intrycket av att Sandviken har ett ovanligt bra bibliotek – för att vara en så pass liten stad. Det har i alla fall en del personer som kommit utifrån tyckt. Och det är ju intressant hur det kan ha blivit så.När jag flyttade från Sandviken var mest bara biblioteket och min lägenhet som jag kände att jag skulle sakna.

 • http://www.blogger.com/profile/10461685592235863141 Tuttan

  Men du! Du får ju skriva något inom litteratursociologi, till exempel en analys ur perspektivet X av serieskaparen Y:s verk. Det är det ju rätt många som gör. Om du skriver inom forskningsområdet litteratursociologi behöver du inte blanda in bibliotek alls.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Hm… Ja, gränsen mellan litteratursociologi och ren litteraturvetenskap verkar vara hårfin ibland. Där borde jag verkligen kunna komma på nåt bra.