Yaoi

Det där Boy’s Love och yaoi-konventet i Täby den 3-4 november kanske hade varit roligt att gå på egentligen. Nu är jag visserligen inget fan av genren. Faktum är att jag blev lite besviken första gången som jag fick en sådan serie i handen (det var för övrigt Desire av Maki Kazumi och Yukine Honami). Jag var ganska svulten på sexskildringar som inte följde något stereotypt mönster och hade förhoppningar om att man kanske skulle komma bort från allt sådant, bara för att handlingen utspelade sig mellan två killar. Det visade sig dock att det enda som skilde serien från klyschig heteroerotik var just att paret var samkönat. Den ena killen innehade den aktiva, ”manliga” rollen (och var alltid den som penetrerade) medan den andra var mer passiv och osäker (och följdaktligen ständigt försökte motsätta sig knullandet fast han egentligen ville hela tiden). Detta mönster verkade vara ett återkommande inslag inom genren. Eller så har jag bara läst fel serier, vad vet jag?

Jag tycker ändå att det är lite fascinerande med Boy’s Love och yaoi, i synnerhet som det är en genre som främst tecknas av och för kvinnor. Sedan är det faktiskt rätt roligt att para ihop kända manliga fiktiva karaktärer med varandra. I alla fall tycker mina drömmar att det är roligt att göra det. Nedanstående är en illustrerad sekvens från en dröm som jag hade när jag var djupt inne i min Babylon 5-period.

G’Kar och Londo Mollari. Hur lyckas man med att inte para ihop dem?

Behöver jag tillägga att jag vaknade med ett hysteriskt fnittrande? En annan gång drömde jag, efter att ha kollat igenom The mysterious cities of gold (som var en stor favorit hos mig när jag var liten), att två av seriens huvudkaraktärer, Esteban och Mendoza, hade nånting ihop. I drömmen var jag djupt rörd och tyckte att det var något av det vackraste som jag sett, men i vaket tillstånd slog det mig att Esteban ju bara var tolv år gammal medan Mendoza var tjugoåtta. Oj, oj…
 • http://www.blogger.com/profile/06211095992353113280 Malin

  OAAH! Den där skulle man ju vilja ha på väggen! 😀

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Haha, tack!Serien som bilden ingår i kommer förmodligen i alla fall vara med i Agnosis #6.

 • http://www.blogger.com/profile/05555993467732793580 Lisa Medin & Stef Gaines

  Eftersom vi båda är mängatecknare och kvinnor kändes det mer som en fråga om när än om om vi skulle börja rita ihop våra manliga huvudkaraktärer. Mycket riktigt blev en gemensam vän till oss mest förvånad över att vi inte gjort det tidigare.Idag kom jag (Stef) på mig själv med att rita dem bara för att jag var uttråkad ^^;; Men jag blev ganska nöjd. Ja, förutom med textningen, den kunde varit snyggare.Att förklara yaoi har jag gett upp. Men jag var på en föreläsning med arrangörerna bakom BLYG då de lade upp det väldigt bra. Den kortfattade versionen är:En kille är het.Två killar är heta.Två killar som kladdar på varandra är hetast.Fast precis som du gillar jag inte de här stereotypiska könsrollerna som dras in. Jag kan inte se dem som något annat än ett skämt.

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Fin bild! :)Att yaoi finns tycker jag som sagt mest är roligt, då det ibland kan kännas riktigt tröttsamt att det i regel oftast är kvinnor som får agera sexobjekt. Faktum är att jag nästan upplevde det som befriande när vi gick igenom antikens litteratur på litteraturvetenskapen, och det istället var unga pojkar som var de åtråvärda objekten (fast de flesta andra i min klass blev mest arga och upprörda).Men, ja… Varför måste de där gamla könsrollerna alltid finnas med?

 • http://www.blogger.com/profile/06150545579485093791 -= Steamboat Willie =-

  Hmm… Att YAOI verkar vara som vilken heteroporr som helst är inte så konstigt då det ju faktiskt är det som är meningen. Okej, det är två killar… men YAOI har ändå ju heteros som målgrupp, görs antagligen till 90 % av heteronormativa människor, och är väldigt mainstream, så att det bara är samma gamla stereotypa roller som vanligt är inte konstigt, även om det är beklagligt. (Det blir ju ganska tråkigt i längden om inte annat).