En doft av kitsch

Jag har hittat en New Age-butik här i Borås. Även om det var länge sedan som jag hyste något annat än skepticism för nyreligiösa trosföreställningar, så tycker jag fortfarande att det är ganska roligt att göra hastiga besök i deras rökelsedoftande värld av färgsprakande, sagoaktigt kitsch (min näsa tål förresten inte rökelse i alltför stor dos). Tyvärr vågar jag nästan aldrig gå in i sådana butiker själv, just för att de i regel är ganska små och inte alltför välbesökta. Jag känner mig utstirrad så fort jag kliver över tröskeln och blir obehaglig till mods. Nu när jag har Joacim här på besök tog jag dock tillfället i akt och drog med mig honom dit.

Att läsa New Age-tidningar brukar också vara underhållande på samma sätt som att läsa texter utgivna av till exempel kristna fundamentalister eller vänster/högerextremister. De är så extrema, nästan som parodier på sig själva, att det känns lite som att bevittna en freak show. Men New Age har i alla fall nånting som fortfarande tilltalar mig rent estetiskt (jag har några saronger uppsatta på väggarna och faktiskt även ett liiitet vindspel med fjädrar och kristaller vid ett av fönstren), oavsett hur mycket jag ibland försöker att inte låtsas om det.

Boken handlar snarare om att man inte ska tänka för mycket på fel saker, men ni hör ju själva hur det låter.

En queerälva! Eller ”Rainbow Fairies” hette de visst.

Nu när jag tänker efter så har jag ju faktiskt nån New Age-liknande tygsak hängande från taket också, i stil med den här (det lilla man ser av den).
 • http://www.blogger.com/profile/14377175593781972772 Stef

  Jag har alltid varit lite kluven till det här med när de säljer New Age prylar. Hur vet man att de funkar för en? Man ska ju liksom binda drömfångaren eller bygga sin stav själv, och typ väva in sina energier, så att de funkar rätt. Eller något.Jag gillar flumreligioner som tillåter en att bara ta till sig det man håller med om 😉

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Själv har jag som sagt New Age-prylar av rent estetiska skäl och förväntar mig inte att de ska fungera överhuvudtaget, men kanske man kunde be om att få en viss tids garanti?Flummet är det bästa med New Age. Det motverkar fundamentalism och intolerans.

 • http://www.blogger.com/profile/16750645901698476845 Stefan Petrini

  När jag bodde i Borås fanns det en butik som hette Yoni nånting, som alltid verkade ha stängt när jag gick förbi där. Är det den du är inne i eller?

 • http://www.blogger.com/profile/09513866212871593402 Li

  Stället heter ”Stengården” och ligger i närheten av Gustaf Adolfs kyrka. Jag har dock gått förbi en butik med namnet Yoni nån gång, men de verkade främst ha möbler, lampor och sånt (vilket förvirrade mig ganska mycket eftersom ”yoni” bland annat refererar till vagina inom hinduismen).

 • http://www.blogger.com/profile/16750645901698476845 Stefan Petrini

  Förvirrande, ja. Som att ha en affär med namnet ”Kukens frukt och grönt”.